En zengin 100 Ukraynalının serveti, ülkenin GSYİH’sinden 12 kat daha hızlı büyüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Novoye Vremya tarafından derlenen en zengin 100 Ukraynalının yıllık sıralaması yayınlandı.

NV, en zengin Ukraynalılardan ilk yüzünün servetinin 37.5 milyar olduğu ve bu miktarın ülkenin toplam ulusal borcunun yarısı olduğunu belirtti.

En zengin 100 kişinin toplam servetlerinin artışı önceki sene% 33 iken, % 43’e çıktı. Bu ise Ukrayna’nın GSYİH’sından 12 kat daha hızlı büyüdüğünü göstermektedir.

Rinat Akhmetov, reytingde daima 1 numarada yer alıyor. Metal sektörüne artan talep sayesinde, serveti % 76 artarak 5.3 milyar dolara çıktı.

İkinci sırada Viktor Pinçuk var. Serveti 2013 kriz öncesi göstergelerine dönmese de, % 87 arttı.

Üçüncü sırada Vadim Novinskiy, Smart Holding’in, Akhmetov ile birlikte Metinvest % 25’ine sahip.

Dördüncü sırada Gennadiy Bogolyubov var. Ferroalyaj holding sayesinde serveti artmıştı.

Beşinci sırada Kolomoiskiy ise Bogolyubov ile birlikte, ülke ekonomisinin bu sektöründe ana varlıklarını kontrol ediyor.

2016 sonunda Kolomoiskiy, Bogolyubov ve Aleksey Martinov kamulaştırılmış Privatbank’ı kaybettiler. Ancak geniş ferroalyaj işleri sayesinde, konumlarını geri kazanmayı başardılar.

Altıncı sırada Petro Poroşenko var. Bu yıl servetini % 10 artarak 1.1 milyar dolara ulaştırdi.

Yedinci sırada, Ferrexpo holdinginin hissedarlarından Konstantin Jevago var. Serveti, demir cevheri fiyatından doğrudan etkilenmektedir.Son bir yılda yüzde 25 düştüğü halde dolar milyarderleri kulübünde kalmaya devam etti.

Sekizinci sırada Yuri Kosyuk yer aldı. Avrupa Birliği’nin Ukraynalı tavuğa alıştıklarını ve üreticisinin en büyük hissedarı olarak durumunu güçlendirdi.

Dokuzuncu sırayı, Ukrayna’nın en kamuya açık olmayan iş adamlarından biri olan, Kolomoisky ve Bogolyubov ile birlikte olan Aleksey Martinov aldı. Metallerin ve petrol ürünlerinin dünya pazarında fiyatlarının artması, servetinin artmasına sebep oldu.

Galina ve Aleksander Geregi çifti ise ilk 10’u tamamladı Ukrayna’da yaşayan hemen hemen her insanın hayatında en az bir kez müşterisinin statüsünde olmuştur. Epicenter-K ve New Line zincirlerinin sahibi.

En zengin 100 Ukraynalı listesinin devamına şuradan bakabilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com