CNN: Rusya, savaşa katılmak üzere yaklaşık 15 bin Nepalliyi askere aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Video ekran resmi / Kolaj UkrHaber

Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı savaşmaları için yaklaşık 15,000 Nepalliyi askere aldı. Birçoğu yaralı olarak geri döndü, bazıları ise asla geri dönmedi.

CNN haberine göre Nepalli gönüllülerden 37 yaşındaki Ramchandra Khadka, Ukrayna’da cephede yaralandıktan sonra yakın zamanda Nepal’e döndü.

Khadka, korkunç sahnelere tanık olduğunu ve yabancı paralı asker olarak Kremlin ordusuna katılma kararından pişman olduğunu söyleyerek “Rus ordusuna eğlence olsun diye katılmadım. Nepal’de çalışma fırsatım olmadı. Ama geriye dönüp baktığımda bunun yanlış bir karar olduğunu görüyorum. Cephe hattına bu kadar çabuk gönderileceğimizi ve durumun bu kadar vahim olduğunu düşünemedik.” dedi.

Geçen yıl Eylül ayında Moskova’ya geldi. Ona göre, ancak iki haftalık eğitimden sonra silahlar ve temel setle birlikte Bahmut’taki ön cepheye gönderildi.

Khadka “Bahmut’ta bombalardan zarar görmeyen tek bir santimetrekarelik arazi kalmadı. Bütün ağaçlar, çalılar, yeşil alanlar… hepsi yok oldu. Evlerin çoğu yıkıldı. Oradaki durum o kadar korkunç ki, ağlamak istiyorum” diye hatırlıyor.

Khadka iki kez Bahmut’a gönderildi ve orada toplam bir ay geçirdi. İkinci konuşlandırılması sırasında uyluğundan yaralandı. Kurtarılıp cephe hattından birkaç yüz metre uzağa götürüldükten sonra, parça tesirli bombadan çıkan şarapnel parçası kendisine isabet etti.

Khadka, isimsiz CNN kaynaklarına göre, Rus hükümetinin geçen yıl yabancı savaşçıların ülkenin silahlı kuvvetlerine katılması için kazançlı bir paket açıklamasının ardından Rus ordusuna katılan 15.000 Nepalli adamdan biri.

Nepalli paralı askerlerin durumu

Katmandu merkezli politikacı ve sosyal aktivist Krithu Bhandari, Rusya’da savaşan Nepalli erkeklerin aile üyelerinden oluşan bir grubun lideri oldu.

Son haftalarda yaklaşık 2,000 ailenin kendisiyle iletişime geçerek kayıp sevdikleriyle iletişime geçme veya hâlâ temas halinde olanları yeniden bir araya getirme konusunda yardım istediğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Nepal Dışişleri Bakanlığı’na göre dört Nepalli savaşçı şu anda Ukrayna’da savaş esiri olarak tutuluyor.

Tanınmış muhalefetteki Nepalli milletvekili ve eski dışişleri bakanı Bimala Rai Paudyal, Perşembe günü bölge parlamentosunun üst meclisine, savaş bölgesinden dönen erkeklerin ifadelerine dayanarak 14,000 ila 15,000 Nepallinin ön saflarda savaştığını söyledi ve Rus yetkililere çağrıda bulundu: bu sayıları bize verin.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise CNN’in Rus ordusuna askere alınan Nepallilerin sayısı ve bunlardan kaçının öldüğüne ilişkin sorusuna yanıt vermedi.

Ruslar Ukrayna’ya karşı savaş için yabancıları silah altına alıyor

Daha önce bildirildiği gibi Rus birlikleri, savaş kayıplarını telafi etmek için askeri personel sıkıntısı yaşıyor, bu nedenle yabancı gönüllüleri hizmete çekmeye çalışıyorlar.

Özellikle, Ukrayna’daki savaş için Küba vatandaşlarını silah altına alıyordu. Yüksek ücretler, ikramiyeler ve tatiller vaat edildi.

Yine Ocak ayı başlarında Nepal, Rusya ve Ukrayna’daki vatandaşlarına çalışma izni vermeyi durdurdu. En az 10 Nepal askerinin Rus ordularında görev yaparken öldürüldüği biliniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com