Büyükelçinin eşi: Odessa yetimhanesinden Türkiye’ye tahliye edilen çocuklar güvende

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
 Fotoğraf: Olga Budnyk, Ukinform

Yaklaşık bir yıldır Ankara’da bulunan Odessa’daki Soneçko çocuk yuvasından Türkiye’ye tahliye edilen çocuklara konforlu bir konaklama, eğitim ile tıbbi yardım için gerekli herşey sağlanıyor.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Ukrayna’nın Türkiye büyükelçisinin eşi Katerina Bodnar “Geçen yıl Kasım ayının sonunda Ukrayna ve Türkiye’nin First Lady’lerinin girişimiyle Odessa Soneçko Çocuk Evi’nin 34 öğrencisi, personel ve doktorlarla birlikte Ankara’ya tahliye edildi… Burada kendilerini rahat hissediyorlar. Ve en önemlisi mutlak güvenlik içindeler. Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği kurumla sürekli iletişim halinde olup gerekli yardımı sağlıyor” dedi.

Ona göre iki çocuk Ukrayna’ya döndü: biri evlat edinildi, diğeri ise kendi ailesinin yanına döndü.

Büyükelçinin eşi, Ankara’ya tahliye edilen çocukların çoğunun tıbbi bakım da dahil olmak üzere özel bakıma ihtiyacı olduğunu kaydederek “Çocuklar arasında çok nadir görülen bir tanıya sahip bir erkek çocuk var… Antalya’da doktorlar tedavi etmeye başladı. İlk operasyonlar yapıldı…, yeni operasyonlar planlanıyor. Çocuğun dolu dolu bir yaşam ve gelecek şansına sahip olacağı bu yardım için Türk doktorlara minnettarız” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bodnar, ayrıca Onur ve Baykar şirketleri, Kızılay, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği SGDD – ASAM, Ankara’daki yabancı elçilik diplomatları, FED JSC, Ankara Ukrayna Derneği ile gönüllülere ve hayırseverlere yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Ankara Çocuk Evi Müdürü Serap Sağlam, Ukrayna’dan gelen çocukların, eğitimcilerin ve sağlık personelinin konaklaması için gerekli her şeyin kurumda organize edildiğinin güvencesini vererek “Tercüman olmadan da birbirimizi anlıyoruz. Çocuklar Türkçede en sık kullanılan kelimeleri öğrendi, biz de Ukraynaca onlarca kelime biliyoruz” dedi.

Ona göre dokuz çocuk yetimhane dışındaki eğitim kurumlarına gidiyor: dördü normal bir anaokuluna gidiyor, diğer dördü bir Türk okulunda özel sınıfa gidiyor ve bir çocuk da normal bir okula gidiyor.

Aynı zamanda Ankara’daki Ukrayna Birliği öğretmen ekibi haftada üç kez çocuklara konuşma gelişimi, Ukrayna dili, jimnastik ve halk oyunları dersleri veriyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com