ISW: Rusya, uzun vadeli bir savaşa ve yeni bölgelerin işgaline hazırlanmaya devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) bir raporuna göre, Alman BILD yayını tarafından Rusya’nın 2024-2026 döneminde yasadışı ilhak edilen bölgeler dışında bir dizi Ukrayna topraklarını işgal etme planlarına ilişkin yayınlanan raporlar, mevcut bir dizi diğer verilerle de örtüşüyor.

Raporda “ISW, BILD raporlarının gerçekliğini bağımsız olarak doğrulayamıyor, ancak Rusya’nın 2026’ya kadar Ukrayna’da bildirdiği savaş planları, Rusya’nın uzun süreli bir savaşa yönelik hazırlıklarıyla tutarlı.” denildi.

Raporun metninde de belirtildiği gibi, Rus askeri komutanlığı uzun vadeli bir yeniden yapılanma yürütüyor ve stratejik rezerv oluşturma çabalarını genişletiyor ve Rusya, uzun bir savaş yürütmek için savunma ve sanayi üssünü yavaş yavaş harekete geçiriyor.

Analistler “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rus yetkililerin yakın zamanda yayılmacı söylemlere geri döndüğü ve Rus birliklerinin saldırılarını sürdürdüğü gözönüne alındığında, Rusya tarafından bildirilen (yasadışı olarak) ilhak edilen dört bölgenin ötesinde Harkov bölgesindeki konumlarını genişletmeye yönelik operasyonlarla toprakları işgal etmeye yönelik orta ve uzun vadeli planlar da makul. Son ISW değerlendirmelerine göre, Batı yardımının aniden kesilmesi, er ya da geç, Ukrayna’nın Rus silahlı kuvvetlerini caydırma yeteneğinin çökmesine yol açacak ve böyle bir senaryo altında Rus birlikleri, sonunda Ukrayna’nın batı sınırına ulaşabilir.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

14 Aralık’ta açıklanan BILD verilerine göre Rusya, mümkünse 2025 ve 2026’da Harkov şehri de dahil olmak üzere Zaporoje, Dnipropetrovsk ve Harkov bölgelerinin çoğunu ele geçirmeyi planlıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com