Scholz: Ukrayna, Orban olsun ya da olmasın kesinlikle 50 milyar avro alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Scholz doğrudan Putin'e seslendi: "Bu savaşı durdurun ve askerleri Ukrayna'dan geri çekin."

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’a göre, Macaristan bütçe anlaşmasını engellemeye devam etse bile Ukrayna, AB zirvesinde 26 liderin üzerinde anlaştığı 50 milyar avroluk yardımı kesinlikle alacak.

Scholz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘ın Ocak ayında yapılması planlanan özel zirveden vazgeçmemesi durumunda şunları söyledi: “Ukrayna’ya yardım etmek için başka seçeneklerimiz var.”

Ancak normal bütçe dahilinde çözüm bulmaya çalışmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Başarılı olacağı konusunda iyimser.

Scholz, Orban’ın veto yetkisinden vazgeçmesi karşılığında Macaristan’daki hukukun üstünlüğü ihlalleri nedeniyle dondurulan AB fonlarının serbest bırakılması talebini reddetti. Ona göre farklı şeyleri bu işe karıştıramazsınız.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

AB zirvesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’ya yapılacak yardımı ve diğer yeni harcamaları finanse etmek için teklifin yeni bir versiyonunu geliştireceğini; programın finansmanı konusunda başkentlerden taahhütlerin zaten bulunduğunu söyledi.

Orban, Cuma gecesi, bir kısmı 50 milyar avro değerinde 4 yıllık yardımın da yer aldığı bütçe kararları paketine ilişkin ortak AB kararını engelledi. Ancak AB liderleri 2024’ün başında 50 milyar avro konusunda ortak bir karara varılacağına inanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com