Orban, AB’den Ukrayna’ya tahsis edilen 50 milyar avroyu veto etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nden Ukrayna’ya yapılacak 50 milyar evroluk yardımı veto etti. Orban’ın vetosu Avrupa Konseyi’nde de onaylandı.

Orban’ın vetosu, AB liderlerinin gece geç saatlere kadar süren müzakerelerinin sona ermesinin ardından Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından da doğrulandı.

Michel, görüşmenin konusunun sadece Ukrayna’nın finansmanı olmadığını vurguladı. AB liderlerine onay için Ukrayna’ya destek finansmanı, göç programları harcamaları, AB Dayanışma Fonu ve savunma finansmanını içeren bir “mega paket” teklif edildi.

Michel “Yalnızca bir ülke bu kararı kabul etmedi… Geriye kalan 26 lider, iç prosedürlere göre başbakanının bu kararı parlamentosuyla görüşmesi gereken İsveç de dahil olmak üzere bu “mega paket”i kabul etti, ancak daha sonra bir anlaşmaya varılacağını umuyorum.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Konunun Macaristan Başbakanı Orban’la ilgili olup olmadığı yönündeki netleştirici bir soruya Michel şu cevabı verdi: “Tartışmamızın içeriği hakkında çok iyi bilgi sahibi olduğunuzu görüyorum” dedi.

Avrupalı liderler bu konunun değerlendirilmesini gelecek yılın başına ertelediler.

Avrupa Komisyonu bu hafta, Macaristan’ın mahkemelerin bağımsızlığını güçlendiren yargıyla ilgili değişiklikleri yürürlüğe koymasının ardından hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk endişeleri sebebiyle dondurulan yaklaşık 30 milyar Avro’nun (33 milyar ABD Doları) üçte birini serbest bırakmayı kabul etti. Orban, AB liderlerinin Ukrayna’ya yönelik 50 milyar avroluk bir paketi görüşmek üzere gelecek yılın başlarında tekrar bir araya geldiğinde, Macaristan’ın öncelikle kendi fonlarının tamamını almasını sağlayacağını söyledi. Macaristan başbakanı “Bu, Macaristan’ın hak ettiği her şeyi alması gerektiğini açıkça göstermesi için büyük bir fırsat” dedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com