BM Rusya’ya askerlerini geri çekme ve Kırım işgalini durdurma çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Karar, Rusya’yı işgalci bir devlet olarak askerlerini Kırım yarımadasından çekip Ukrayna topraklarının işgalini durdurmaya çağırıyor.

Birleşmiş Milletler Ukrayna Daimi Misyonu tarafından bildirildiğine göre Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya Federasyonu’na askerlerini Kırım Yarımadası’ndan çekip, geçici olarak Ukrayna’nın işgalini askıya alma kararı verdi.

Belgeye 63 ülke karar için lehte, 19 ülke aleyhte oy kullanmış ve ayrıca 19 ülke belgeyi oluşturmuştur. Karar, Rusya’yı işgalci bir devlet olarak askerlerini Kırım yarımadasından çekip Ukrayna topraklarının işgalini durdurmaya çağırıyor. BM ayrıca, Rusya Federasyonu’na Ukrayna askeri teçhizatını ve Ukrayna Donanması’nın üç gemisini (Berdyansk, Nikopol ve Yana Kapu’dan ele geçirilen silahlar) geri verme çağrısında bulundu.

Aynı zamanda, BM kararı Rusya’nın yukarıda belirtilen gemilerden 24 Ukraynalı denizciyi serbest bırakmasını memnuniyetle karşıladığını, ancak yasadışı olarak tutuklanan tüm Ukrayna vatandaşlarını iade etmek için müzakereleri sürdürme gereğini vurgulamaktadır. BM kararında Ukrayna yarımadasında nükleer altyapının yanlış kullanılması da vurgulanıyor. Rus ordusunun varlığının güçlenmesi ve Kara ve Azak Denizlerinde seyrüseferin tıkanmasının kıyı bölgelerinde sosyo-ekonomik durum üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu da kaydedilmiştir. Ek olarak, BM kararı, yabancı devletlerin, uluslararası kuruluşların ve kurumların Ukrayna ile anlaşmadan geçici işgal altındaki bölgeleri ziyaret etmekten kaçınmasını tavsiye ediyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com