ABD savaş sırasında Kiev’i desteklemekten fayda sağlıyor: “Ukrayna Afganistan değil”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kolaj: Ukrhaber

ISW analistlerine göre Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’nın Rusya ile savaşını kazanmasıyla çoğu insanın düşündüğünden çok daha fazla ilgileniyor. Rusya’nın daha fazla toprak kazanmasının sonucu, Rus ordusunun Karadeniz’den Arktik Okyanusu’na kadar doğrudan NATO sınırına gitmesidir.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden (ISW) analistler, savaşın gelişmesine yönelik senaryolar sundukları bir raporda Ukrayna’nın 2001’in fakir Afganistan’ı değil, büyük gelişme potansiyeli olan ileri derecede sanayileşmiş bir ülke olduğunu, dolayısıyla ABD’nin bu destekten yararlandığını vurguladılar.

ABD istihbarat kaynaklarına göre Batı’nın desteklediği Ukrayna ordusu, Şubat 2022’de işgale girişen Rus ordusunun yaklaşık yüzde 90’ını yok etti. Ancak Ruslar insan gücündeki bu kayıpları telafi ettiler ve maddi kayıpları telafi etmek için savaş öncesi kapasitelerinin izin verdiğinden çok daha hızlı bir şekilde endüstriyel tabanlarını genişletiyorlar.

ISW, zafer durumunda Rus ordusunun savaş tecrübesine sahip olacağını ve 2022 yılına kadar kendi kara kuvvetlerini önemli ölçüde aşacağını varsayıyor. Yaptırımlar kaçınılmaz olarak hafifledikçe ve Moskova bunları atlatmanın veya hafifletmenin yollarını geliştirdikçe, saldırgan ülkenin ekonomisi yavaş yavaş iyileşecektir. Zamanla ekipmanını değiştirecek ve mekanize savaşta zorlukla kazanılmış zengin deneyimlerinden yararlanarak tutarlılığı yeniden sağlayacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bütün bunlar, Rusya Federasyonu’na, örneğin Çin’i kontrol altına almak ve ona karşı koymak için gerekli olan Amerikan hayalet uçaklarının güvenilir bir şekilde üstesinden gelebilecek gelişmiş hava savunma sistemlerini getirecek. Bu, büyük ölçüde Kremlin’in ordusuna ne kadar yatırım yaptığına göre belirlenen bir zaman diliminde, Rusya’nın 1990’lardan bu yana ilk kez NATO için büyük bir konvansiyonel askeri tehdit oluşturmasına olanak tanıyacak.

Analistler, “Moskova’nın halihazırda iddialı bir savaş sonrası askeri genişleme programına kararlı olduğu gözönüne alındığında, ABD zaman çizelgesinin çok uzun olacağından emin olamaz.” uyarısında bulundu.

Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO müttefiklerinin genel askeri potansiyelinin Rusya Federasyonu’nunkinden o kadar üstün olduğunu ve Batı’nın akla gelebilecek herhangi bir Rus ordusunu yenme yeteneğinden şüphe etmek için hiçbir neden olmadığını belirttiler. Rusya’nın Ukrayna ve Beyaz Rusya ordusunu “tamamen emdiğini” varsayalım.

Ancak Amerikalılar, önümüzdeki yıllarda Ukrayna’nın Ruslara karşı savaşmasına yardım etmeye devam etmenin maliyetini düşünürken, Rusya’yı yenme yeteneklerinin maliyetini de dikkatle değerlendirmeyi hak ediyorlar. “Bu maliyetler çoğu insanın düşündüğünden çok daha yüksek” diye vurguladı ISW.

Muhtemel bir “tam zafer” sonrasında yeni Rus tehdidini kontrol altına almak ve ona karşı korunmak için, ABD, kara kuvvetlerinin önemli bir bölümünü ve çok sayıda gizli savaşçıyı Doğu Avrupa’ya konuşlandırmak zorunda kalacak.

Savaş uçaklarının üretimi ve bakımı pahalıdır, hızlı üretimleriyle ilgili sorunlar muhtemelen ABD’yi “Tayvan’ı ve diğer Asyalı müttefiklerini savunmak için Asya’da yeterli uçağı tutmak ile Rusya’nın bir NATO müttefikine yönelik saldırısını caydırmak veya püskürtmek arasında korkunç bir seçim yapmaya zorlayacaktır. Uzmanlar, tüm bu üretimin bir servete mal olacağına ve Rus tehdidi devam ettiği sürece – potansiyel olarak süresiz olarak – maliyetin artacağına inanıyor.

ISW analistleri “Ukrayna savaşının hemen hemen her türlü sonucu buna tercih edilir. Batı’dan gelen sürekli askeri destek yoluyla Ukrayna’nın mevcut konumunu korumasına yardımcı olmak, ABD için Ukrayna’nın kaybetmesine izin vermekten çok daha kârlı ve daha ucuzdur. Çatışmayı dondurmak, Ukrayna’nın savaşmasına yardım etmeye devam etmekten daha kötü: bu sadece Rusya’ya, Ukrayna’yı fethetmek ve NATO ile yüzleşmek adına yeni bir savaşa hazırlanmak için zaman ve alan verecek.” diye ifade etti.

Analistler, Ukrayna’nın topraklarının tamamının veya büyük kısmının kontrolünü yeniden kazanmasına yardım etmenin, Rus güçlerini daha doğuya iteceği için çok daha faydalı olacağını vurguluyor. Analistler, Ukrayna’nın zaferinde desteklenmesi ve ardından ülkenin yeniden inşasına yardım edilmesinin, Kiev’in sonunda İttifak’a katılıp katılmamasına bakılmaksızın, Avrupa kıtasındaki en büyük ve en yetenekli dost askeri kuvvetleri NATO’nun savunmasında ön saflara koyacağını söylüyorlar.

Analistler “Bütün bu senaryolarda Amerikalılar, Ukrayna’nın 2001 yılında dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan, sanayisi olmayan ve nüfusu az eğitimli olan Afganistan olmadığını hatırlamalı. Ukrayna modern, şehirli ve yüksek eğitimli nüfusa sahip oldukça sanayileşmiş bir ülkedir. 1991 yılındaki sınırlarına kavuşturulan ekonomisi kendi ordusunu besleyebilecek büyüklüktedir“ şeklinde kaydetti.

Ukrayna’nın, ülkenin ve ortaklarının yararına Batılı firmalarla ortak girişimler kurulması da dahil olmak üzere kendi askeri sanayisini yaratma sözü verdiğini hatırlattılar. Bu nedenle analistler, muzaffer bir Ukrayna’nın Afganistan gibi Batı’nın kalıcı vesayeti altında olmayacağını vurguluyor.

ISW, “Bunun yerine gerçekten bağımsız olabilir ve NATO güvenliğine ve Batı ekonomisine büyük katkı sağlayabilir” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com