Zelenskiy, Ukrayna için güvenlik garantilerini tartışmaya hazır yedi ülkeyi belirledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı, gelecekteki anlaşmanın detaylarının özel bir toplantıda tartışılması gerektiğine inanıyor. Yedi ülke, Ukrayna için güvenlik garantileri konulu uluslararası bir anlaşmanın içeriğini tartışmaya hazır.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Habertürk TV kanalına verdiği röportajda “Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Türkiye, Polonya, Almanya, Fransa, İsrail. Bunların hepsi garantör değil ama ben gelip güvenlik garantileri listesini tartışmaya hazır olan ülkeleri isimlendirdim. Dolayısıyla bu ilk adım. Bu garantörlerle görüşme, daha sonra ortak bir güvenlik garantisi anlayışı ve ardından Rus tarafı ile iletişim” dedi.

Rusya’ya karşı yaptırımlar savaş suçlarının ciddiyeti ile orantılı olmalıdır

Ona göre, bazı ülkeler Ukrayna’yı tam olarak desteklemeye hazır ve bazıları değil, bu nedenle danışmanlar düzeyinde bir toplantı ve potansiyel bir belgenin detaylarının tartışılması gerekiyor.

Zelenskiy bu toplantının kesinlikle gerçekleşeceğinden emin, çünkü gelecekteki muhtemel garantör devletlerin temsilcileri tarafından bu doğrulandı.

Bu liderlerin garantörleri veya temsilcileriyle bir görüşme sonrasında güvenlik garantilerinin ortak bir anlayışının belirlenmesinden sonraki adımın Rus tarafı ile iletişim olacağını belirten Zelenskiy “Bu ülkelerin ne tür garantiler verdiği bizim için çok önemli. Farklı görüşlere sahipler. Bazıları her şeye katılıyor, tam destek veriyor, bazıları tam destek vermiyor. Bu nedenle bu ülkelerle ortak bir toplantıya ihtiyacımız var. Bu belge hakkında konuşacak danışmanlar, egemenliğimizin, bağımsızlığımızın ve toprak bütünlüğümüzün gelecekteki garantileri olacak. Bunun bizim için kabul edilebilir olduğunu gördüğümüzde, Budapeşte Muhtırası veya diğer belgelerle olduğu gibi olmamak kaydıyla buna güveniyoruz. Geçmişte de bu tarz belgeler vardı ama işe yaramayanlar oldu. Ondan sonrasında Rusya ile bir görüşmemiz olacak.” dedi.

Toplantının düzenlenmesi ve hazırlanmasının biraz zaman alacağını, ancak uzun sürmeyeceğini, çünkü Ukrayna’nın bekleyemeyeceğini, kendi topraklarında Rusya ile savaş sürdüğünü ve Ukraynalıların ölmeye devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Bu nedenle, bu toplantıyı yakın gelecekte yapmalıyız ve hemen ardından hızla Rusya ile bir toplantı gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

Türk büyükelçiliği Çernovtsi’den Kiev’e geri döndü

Daha önce, Ukrayna’nın kendisi için yeni bir güvenlik garantileri sistemi üzerine bir Uluslararası Anlaşma imzalamayı önerdiği de bildirildi. Kiev, garantörler arasında Rusya, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail de dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri görüyor.

Aynı zamanda, Zelenskiy daha önce ABD’nin Ukrayna tarafından talep edilen biçimde güvenlik garantileri sağlamayı kabul etmediğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com