Putin, Donetsk ve Lugansk’ın Ukrayna olduğunu resmen kabul etti (belge)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Putin, Donetsk ve Lugansk'ın Ukrayna olduğunu resmen kabul etti (belge)

Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin on birinci ayında, Rusya lideri Vladimir Putin, işgal altındaki tüm bölgelerin Ukrayna’ya ait olduğunu resmen kabul etti.

Putin’in talimatı, saldırgan ülke liderinin resmi internet sitesinde yayınlandı ve buna göre işgal ordusuna “ateşkes rejimi” ilan etme talimatı verdi. Belgede Putin, temas hattı boyunca uzanan bölgenin Ukrayna’nın bir parçası olduğunu resmen kabul ediyor.

Putin’in imzaladığı belgede “Patrik Kirill Hazretlerinin çağrısını dikkate alarak, Rusya Federasyonu Savunma Bakanına Ukrayna’da tarafların mücadelesinde 6 Ocak 2023 saat 12:00’den 7 Ocak 2023 saat 24:00’e kadar tüm hat boyunca ateşkes ilan etmesi talimatını veriyorum.” denildi.

Rusya’nın işgal ettiği topraklarda sözde referandumlar:

21 Eylül 2022’de Putin, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında “referandum” düzenleneceğini duyurdu. İşgalciler, ele geçirilen Herson, Zaporoje, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin Rusya’ya ilhakı için sözde bir “oylama” düzenlediler.

Buna karşılık, uluslararası toplum Kremlin’in eylemlerini kınadı ve Moskova’yı yeni yaptırımlarla tehdit etti.

26 Eylül 2022’de ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “referandumlar bir kurgudur ve Ukraynalıların topraklarını alma hakları vardır.” dedi.

Birçok devlet sözde referandum sonuçlarını tanımayacaklarını beyan ederek çıktı. Bu, Rusya Federasyonu’nun ideolojik bir müttefiki olan Sırbistan’ı bile içeriyor.

Siyaset bilimci Vladimir Molçanov‘a göre Putin, geçici olarak işgal altındaki topraklarda yaşayanları kırmak için bir “oylama” düzenleme emri verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, referandumlardan ve geçici olarak el konulan Ukrayna topraklarının ilhakından bahsederken nükleer şantaj kullandı. Bakana göre ilhaktan sonra Rusya Federasyonu’nun nükleer doktrini onlar için de geçerli olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com