Putin, Erdoğan ile yaptığı görüşmede diyaloğun yeniden başlamasının şartını söyledi: “Ukrayna kabul etmeli”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan, Putin ile görüştü: Savaş ve tahıl anlaşması hakkında konuştular

Kremlin lideri Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Moskova’nın Kiev ile müzakerelere açık olduğunu, ancak defalarca dile getirdiği taleplerinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, ihtilafın siyasi çözümü için Ukrayna’nın “yeni bölgesel gerçeklerle” uzlaşması gerektiğini söyledi.

Kremlin’in basın servisi tarafından bildirildiğine göre görüşme sırasında Rusya lideri, Moskova’nın Kiev ile ciddi bir diyaloğa açık olduğunu, ancak yalnızca Ukrayna makamlarının defalarca dile getirilen gereklilikleri yerine getirmesi şartıyla açıkladı.

Rusya liderine göre, olası bir diyalog bağlamında, Batı ülkeleri Ukrayna’ya silah sağlamaya ve silahlı kuvvetlerine operasyonel bilgi ve hedef belirleme sağlamaya devam ederek “yıkıcı bir rol” oynuyor.

İsveç Başbakanı: Ukrayna’nın zaferi tüm dünya için varoluşsal öneme sahip

Buna karşılık Erdoğan, Türk tarafının da Rusya ile Ukrayna arasındaki diyaloğu ilerletmeyi hedeflediğini söyledi. Barış görüşmeleri çağrıları tek taraflı ateşkes ve “adil bir çözüm vizyonu” ile desteklenmeli” dedi.

Türk lider ayrıca, genel olarak, Rus-Ukrayna savaşına ilişkin diyaloğun, bir “tahıl koridoru” oluşturma girişimi, savaş esirlerinin değiş tokuşu ve Zaporoje nükleer enerji santrali çevresinde bir güvenli bölge oluşturulması da dahil olmak üzere olumlu sonuçlar getirdiğini kaydetti.

5 Ocak’ta Rusya ve Türkiye liderleri Suriye’deki durumu ve enerji alanında Rusya-Türkiye işbirliği konularını tartıştıkları bir telefon görüşmesi yaptılar. Recep Tayyip Erdoğan, bir sohbette Rus meslektaşına Türkiye’de bir gaz merkezinin oluşturulması için bir Yol Haritası oluşturulmasından bahsetti.

Siyasi yorumcu Andreas Kluth, Rusya ile Ukrayna arasındaki olası barış görüşmelerini analiz ederken, tarafların diyalogdan bahsettiklerini, ancak aynı zamanda maksimalist önkoşullar öne sürerek kesin bir askeri hesaplaşmaya hazırlandıklarını kaydetti. Uzman, muhakemesinde, silahsız diplomasinin enstrümansız müzik gibi olduğunu söyleyen Büyük Frederick’in sözlerini gönderme yaptı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com