Zelenskiy: Referandum yaparız; ancak önce Rus birlikleri çekilmeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Referandum yaparız; ancak önce Rus birlikleri çekilmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, yapılacak bir referandumun birkaç ay içinde Ukrayna’nın anayasasında tarafsız statüsüne ilişkin değişikliğe izin vereceğini, bunun parlamentoda görüşülecek anayasa değişikliği prosedüründen daha hızlı olduğunu belirtti. Ama önce Rus birlikleri ülkeden çekilmelidir.

Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin internet sitesinde yayınlanan ve Rus gazetecilerle yaptığı röportajda şunları söyledi: “Şu ya da bu statüdeki değişiklikler ve güvenlik garantileri tarafsız bir statü getiriyor: bu bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Bu parlamentoda iki oturum ve bir yıl demektir. Ne kadar sürebileceğini hayal edebiliyor musunuz? Referandum ise tek bir adım ve daha hızlı. Yani Rus tarafının bunun olacağına dair garantilere ihtiyacı var. Bu nedenle referandum. Çünkü böyle bir statünün ve bu tür garantilerin ne olacağına ancak halk karar verebilir. Referandum birkaç ay içinde yapılacak ve mevcut mevzuata göre Anayasa değişiklikleri en az bir yıl içinde yapılacak.“.

Rusya’nın Ukrayna’daki kaybı: 16 bin 500’den fazla asker, 120’den fazla helikopter

Ukrayna’nın anayasada tarafsız statüyle ilgili değişikliklere hazır olduğunu vurgulayan Zelenskiy “Güvenlik garantileri ve tarafsızlık, devletimizin nükleerden arınmış olması durumu. Bunları yapmak için adım atmaya hazırız. Rusya için ilk ilke buydu. Ve hatırladığım kadarıyla bu yüzden savaş çıkardılar… Ukrayna’nın güvenlik garantileri konusu tartışılmaktadır.” dedi.

Ukrayna’da bir referandum olmalı diye devam Cumhurbaşkanı “Ama ben bunun Budapeşte Muhtırası dışında bir belge olmamasıyla ilgileniyorum. Dolayısıyla bu belgenin, güvenliğin tüm garantörleri tarafından imzalanan ciddi bir antlaşma haline gelmesiyle ilgileniyoruz. Garantör ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanması ve bunun zorunlu olması gerekiyor.” diye ekledi.

Ayrıca Zelenskiy’e göre, Ukrayna için güvenlik garantileri anlaşması şu anda imzalanamaz, çünkü Rus birlikleri halen Ukrayna’da.

Önceliğin askerlerin olmaması olduğunu belirten Zelenskiy “Garantör ülkelerin temsilcileri, askerler varken hiçbir şey imzalamazlar. Savaşın çabucak bitebileceğine ve sadece Putin ve maiyetinin ayaklarını sürüdüğüne inanıyorum. Garantörlerin hiçbiri. Johnson, Biden, kim oturacak? Dostum? Erdoğan? Asker burada olursa kim oturup konuşacak? Kim bir şey imzalayacak? Hiçbir şey olmayacak. Bu imkansız. Bu nedenle, yasada değişiklik beklememeliyiz. Rus tarafı – önce kanunu değiştirelim, sonra tankları kaldıralım – dediği noktada biz onlara hukuki açıdan siyasi süreçleri anlamayan kişiler olarak bakıyoruz. Bu yüzden Başkan Putin ile anlaşmamız gerekiyor. Anlaşmaya varmak için Ukrayna’dan askerlerini çekmesi ve benimle buluşması gerekiyor. Beyaz Rusya, Rusya, Ukrayna’da yapılacak anlamsız bir toplantıdan ziyade bence dünyanın herhangi bir yerinde olur. Bu sebeple sadece -görüştük, anlaştık – demek, imzalayıp mühürlemek birliklerin geri çekilmesi sürecini başlatmak için yeterli. Birlikler geri çekilmeli, garantörler her şeyi imzalayacak. Daha sonra parlamentolarda onay, referandum, birkaç ay içerisinde ve Anayasa değişikliği.” dedi.

İşgalciler yaklaşık 40 bin Ukraynalıyı zorla Rusya’ya tahliye etti

Cumhurbaşkanı ayrıca Ukrayna’nın nazilerden arındırılması ve silahsızlandırılması konularının Ukrayna ve Rus delegasyonlarının toplantılarında tartışılmadığını vurgulayarak “Biz Rusya ile hiçbir şekilde nazilerden arındırma ve silahsızlandırma konusunu tartışmıyoruz. Bizim için bunlar anlaşılmaz şeyler… Tarafımız, böyle şeylerin anlamsızlığını defaatle söyledi. Bu noktalarla hiç ilgilenmiyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com