İşgalciler yaklaşık 40 bin Ukraynalıyı zorla Rusya’ya tahliye etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus işgalciler, Ukrayna’daki savaş bölgelerinden yaklaşık 40,000 Ukraynalıyı aldı. Ya işgal altındaki toprakların iç kesimlerine ya da doğrudan Rusya’ya götürülürler.

İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Irina Vereşçuk “Rusya, alternatif bir insani gerçeklik yaratıyor ve Rusya Federasyonu içerisinde Mariupol sakinleri için kendi sözde “tahliye yollarını” oluşturmaya çalışıyor. Bölge halkının çoğunluğunu saldırgan ülkeden kendilerini kurtarmasını istemiyor. Sonuç olarak, Rus birlikleri sivilleri zorla işgal altındaki toprakların derinliklerine veya Rusya’ya götürüyor. Halihazırda on binlerce Ukraynalının bu şekilde zorla yerlerinden edilmesinden bahsediyoruz.” dedi.

Vereşçuk’a göre, işgalciler bu yöntemlerle yaklaşık 40.000 Ukraynalıyı yerlerinden ayırdı. Bakan ayrıca, benzer bir plana göre, işgalcilerin Kiev bölgesinin geçici olarak işgal edilen kısmında da faaliyet göstererek Ukraynalıları zorla Beyaz Rusya’ya götürmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Reuters: Rusya planlarını değiştirdi, şimdi Kiev’i değil doğuyu ele geçirmek istiyor

Aynı zamanda, Rusların, Ukrayna’nın istediği insani tahliye koridorlarının çalışmasını mümkün olan her şekilde engellediğini kaydederek “Uluslararası topluma ve kurumlara, bahsi geçen Rus koridorlarının yasa dışı olduğunu, bizimle mutabık kalınmadığını sürekli ve güçlü bir şekilde bildiriyoruz. Ayrıca, diğer tarafta, hem Donetsk hem de Lugansk yakınlarında, Cenevre Sözleşmesini ihlal eden özel filtreleme kampları aracılığıyla zorunlu göçe tabi tutmaktadırlar. Ancak bazı nedenlerden dolayı, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, özellikle Rusya Federasyonu’na zorla sınır dışı edilen Ukraynalılarla çalışmak için Rostov-na-Donu’daki temsilciliğini açmaya bile karar verdi. Bu nedenle kendisinden bu tür vatandaşlarımızın dönüşünü kolaylaştırmasını talep ediyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com