Bogdan Motors’a açılan iflas davası mahkeme tarafından kabul edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın meşhur otobüs üreticisi Bogdan’a Dnipropetrovsk Bölgesi İktisat Mahkemesi’nde bir iflas davası açıldı.

Fotoğraf:Богдан Моторс

Birleşik Mahkeme Kararları Sicilindeki verilere göre, iflas davasının, alacaklısı Kiev merkezli Financial Company Finwork LLC talebi üzerine açıldığı belirtildi.

Bogdan Motors tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yılın otomobil üreticileri için tüm olumsuz faktörlerin biraraya geldiği bir yıl olarak anıldığı belirtildi. Özellikle, Covid-19 salgınının neden olduğu küresel krize ek olarak endüstrinin kendisinde ve bir bütün olarak ülke ekonomisinde sistematik sorunlar ortaya çıktı.

Şirket, Ukrayna Parlamentosu’nun sanayii desteklemek ve geliştirmek için herhangi bir yasa kabul etmediğini, devletin mühendislik ürünleri alımlarının da önemli ölçüde azaldığını ve geliştirme dinamiklerine sahip olmadığını da belirtti.

Bu nedenle 2020 yılında şirket, Çerkassi’de Savunma Bakanlığı için otomotiv ekipmanı üreten bir fabrikayı kapatmak zorunda kaldı.

Raporda, “Şimdi bu işletmenin atölyeleri boş ve yüksek vasıflı işçiler işten çıkarıldı. Sonuç olarak, şirketin gelirleri önemli ölçüde düştü. Bu, Bogdan Motors tarafından ödenen vergi ve diğer kesintilere bakıldığında da görülebiliyor.” denildi.

2019 yılında Bogdan Motors tarafından ödenen toplam vergi ve ücret tutarı 384 milyon UAH’yi aşarken; bu yılın 11 aylık döneminde bu rakam 120 milyon UAH’ı zar zor aştı.

Şirket, “Borç verenler ayrıca salgın sırasında borçlularla görüşmeyi reddediyor. Mali yılın sonunda, Bogdan Motors’un borç verenlerinden biri iflas davası açmak için başvuruda bulundu.” Dedi.

Yetkililerin açıklamalarına göre, şirkete göre sadece paniği ve beklentileri artırdığı ve ekonominin imalat sektörünü desteklemek için sistematik adımların eşlik etmediği Ocak ayında karantinanın sıkılaştırılmasının “Ukrayna ekonomisini tamamen gömme şansı olduğunu” tahmin ediyorlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com