AB’de geçici koruma alan Ukraynalılar eve gidip geri dönebilir mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Savaştan kaçan ve geçici koruma statüsü alan AB ülkelerindeki birçok Ukraynalı, Ukrayna’ya gelme konusunda endişeli davranıyor. Bu, genellikle Almanya, İsviçre gibi ülkelerde bulunan Ukraynalılar arasında da tartışma konusu halinde. Geçici koruma alan herkesin evine gitme, anne babasını veya ailesini ziyaret etme hakkı vardır.

AB üye ülkelerinde geçici koruma altındaki Ukrayna’dan gelen mülteciler, Ukrayna’ya serbestçe seyahat edebilir ve Avrupa ülkelerine geri dönebilir.

 Avrupa Gerçeği’nin AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ile yaptığı bir röportajda Johansson, herhangi bir AB ülkesinde geçici koruma statüsü alan herkesin, ebeveynlerini veya ailesini ziyaret etmek veya başka herhangi bir amaç için eve gitme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Ukrayna demiryolları bilet satış işlemleri için kendi mobil uygulamasını devreye aldı

Aynı zamanda, Johansson’a göre, Ukrayna’ya daimi ikamet için veya uzun bir süre için seyahat edenler, ev sahibi ülkenin yetkili makamlarında geçici koruma kaydını iptal etmelidir .

Avrupa Birliği’nde böyle bir kaydın silinmesinin Ukraynalıları geçici koruma hakkından mahrum etmeyeceğine dair güvence bulunmaktadur. Gerekirse Ukraynalılar her zaman AB’ye geri dönebilir ve tekrar AB’ye kaydolabileceklerdir.

Avrupa Komiseri ayrıca, bazı Avrupa ülkelerinin sınırlarında Ukraynalıların geri dönüşüyle ilgili sorunların olduğu vakaları da doğruladı. Ancak Avrupa Komisyonu’nun bunun üzerinde çalıştığını kaydetti. Geçici korumanın en az Mart 2024’e kadar geçerli olacağını, ancak uzatılabileceğini kaydetti.
Bu arada, Schengen bölgesinin parçası olmayan dört AB ülkesi, olağan vizesiz rejim kapsamında Ukraynalıların kalış süresini artırdı. Ukraynalılar “vizesiz” günleri sona erse bile  Hırvatistan, Romanya, Kıbrıs ve Bulgaristan’a biometrik pasaportları ile gidebilirler.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com