BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesine ilişkin kararı kabul etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya tazminat ödemesine ilişkin kararı kabul etti.

Rus savaşının bir sonucu olarak Ukrayna’ya verilen zararların bir kaydının ve tazminat ödeme mekanizmasının oluşturulmasına ilişkin bir kararı BM Genel Kurulu’nda 94 ülke tarafından desteklenerek kabul edildi. Türkiye, Ukrayna lehinde oy kullandı.

Genel Kurul toplantısı BM’nin resmi internet sitesinden yayınlandı.

Belge 94 ülke tarafından desteklendi. 14 devletin temsilcisi aleyhte oy kullandı, 73’ü çekimser kaldı. “Karşı” oy verenler arasında Rusya, Beyaz Rusya, Suriye, İran, Zimbabve, Küba, Eritre, Çin gibi bulunmaktadır.

Oylama öncesi Ukrayna’nın BM’deki temsilcisi Sergey Kislitsia bir konuşma yaptı. Taslak belgeyi sundu.

Kislitsia, “Bugün gördüğünüz teklif, Rusya’nın Ukrayna’daki uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutulması gerektiğinin bir beyanıdır. Belge, zararların tazmini için özel bir mekanizma oluşturulması gerektiğini kanıtlıyor.” dedi.

Kararı onaylayan Genel Kurul, Ukrayna ile işbirliği içinde Rusya’nın neden olduğu zararların tazmini için uluslararası bir mekanizma oluşturulması gereğini resmen kabul etti.

Belge, devletlere bu tür zararların uluslararası bir sicilinin oluşturulmasına ilişkin tavsiyeler içermektedir. Gelecekte, savaşın bireylere ve tüzel kişilere ve bir bütün olarak Ukrayna devletine verdiği hasar, kayıp veya sakatlamaya ilişkin kanıt ve bilgileri belgelemek için kullanılacaktır.

WSJ: ABD’li yetkililer Ukrayna’yı Rusya ile barış görüşmelerini değerlendirmeye çağırdı

Kısaltılmış versiyonunda, belgenin başlığı “Ukrayna için yasal koruma ve tazminat yardımı” olup, karar için oylama oturumu Ukrayna heyeti tarafından başlatıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak karar hakkında “Rusya, tazminatlar da dahil olmak üzere her anlamda işlediği suçların bedelini ödeyecek. Bundan böyle BM’nin iradesi bu. Her şey Ukrayna olacak” dedi.

Genel Kurul kararının dünyanın Ukrayna çevresinde konsolide olmaya devam ettiğini teyit ettiğini kaydeden, Verkhovna Rada İnsan Haklarından Sorumlu Komiseri Dmitriy LubinetsUkrayna’nın Rusya’nın başlattığı savaştan kaynaklanan kayıpları tazmin edecek bir mekanizma oluşturulmasına ilişkin karar taslağının BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyorum. 94 ülkeye Ukrayna’nın cesareti ve desteği için teşekkür ederim.” diye yazdı.

Ön tahminlere göre, Rusya’nın topyekûn işgali sonucunda Ukrayna’daki konut stokunun toplam alanının %7.3’ü yıkıldı veya hasar gördü; altyapıya verilen doğrudan hasar 127 milyar doları buldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com