Ukrayna ve AB, “aşı pasaportlarının” karşılıklı tanınması konusunda anlaşmaya vardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kendi “aşı pasaportu” örneklerini geliştiren Ukrayna, Avrupa aşı sertifikalarıyla birlikte çalışabilirliklerini sağlamak ve karşılıklı olarak tanınması konusunda Avrupa Komisyonu ile siyasi bir anlaşmaya vardı.

Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, Brüksel’de üç günlük bir çalışma ziyaretinin ardından basınla yaptığı bir toplantıda “Ukrayna aşı pasaportu geliştirme sürecinin tamamı, Avrupa dijital pasaportu (Digital Green Certificate) formatını geliştiren Avrupa Komisyonu ekibi ile hemen paylaşıldı. Yani birlikte çalışabilirlik, çalışmalarımızda ilk günden itibaren atılan temel adımdı. Siyasi bir anlaşma var, hem bizim açımızdan hem de Avrupa Komisyonu’ndan teknik çözümler var. Karşılıklı tanımanın gerekirse çok hızlı bir teknik süreç olacağını düşünüyorum.” dedi.

Bu siyasi kararın üçüncü ülkelerden gelen aşıların tanınmasıyla da ilgili olduğunu belirtti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı’na göre bu görüşmeler, Ukrayna ve Avrupa tarafları arasında iki ay önce başladı.

Stefanişina, “AB standartlarını karşılayan sertifikalar vermek için tam olarak hazırlanmış bir BT altyapımız var ve bu karar aslında vatandaşlarımızın Avrupa Birliği içinde tam hareket etme olasılığını yeniden sağlamaktadır.” dedi.

Bu temel anlaşmaları resmileştirmek için aktif çalışmaların sürdüğünü kaydeden Stefanişina, bu süreçte öncü rolün Dijital Dönüşüm Bakanlığı ve Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından oynandığını söyleyerek “Bu genel sürecin Haziran sonunda tamamlanmasını planladık.” dedi.

Avrupa Birliği, bu yılın Haziran ayı sonuna kadar, aşılar, koronavirüs testleri veya bir hastalıktan sonra edinilmiş bağışıklık hakkında bilgi içerecek olan dijital sertifikaları uygulamaya koymak için temel bir karar verdi. Bu tür belgeler, Avrupa Birliği içindeki insanların normal dolaşımına yeniden başlama olasılığını sağlamalıdır. Avrupa Komisyonu, ayrı bir kararla, Avrupa Birliği vatandaşları tarafından kullanılacak belge örneklerine karşılık gelmeleri koşuluyla, üçüncü ülkelerde verilen bu tür belgelerin gerçekliğini tanıyabilir.

Ukrayna’da karantinayı zayıflatmak için aşı pasaportları gerekli

Sağlık Bakanlığı da Ukrayna’da karantinayı kolaylaştırmak için aşı pasaportlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Yaroslav Kuçer “Bizim fikrimiz, Ukraynalıların çoğunun aşıya ilişkin dijital bir belgeye sahip olmasının ardından, ülkenin karantina kısıtlamaları olmaksızın normal hayata döndürülebileceğidir. Bunun için de aşı pasaportlarına daha çok ihtiyaç var ”dedi.

Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanların haklarını kısıtladığı için bu tür pasaportların zorunlu olmaması gerektiğini söylüyor.

Kuçer “Ancak insanların, seyahatlerini olabildiğince konforlu hale getirmek istiyorlarsa, bu belgenin tüm formaliteleri basitleştireceğini anlamaları gerekiyor. Ancak Avrupa Komisyonu başka alternatif seçenekleri de değerlendiriyor. Özellikle, yeni bir PCR testi ile bir yolculuk yapılması gibi.” diye ekledi.

Aaşı pasaportunun dijital olacağını belirten, Sağlık Bakanlığı sözcüsü, ön verilere göre 180 gün süreyle geçerli olacağını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com