Bloomberg, yabancıların Ukrayna’yı nasıl restore etmeyi planladıklarını anlattı: rekor yatırımlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg, yabancıların Ukrayna'yı nasıl restore etmeyi planladıklarını anlattı: rekor yatırımlar

Batılı şirketlerin liderleri Ukrayna’ya yatırım yapmaya hazır; Batılı ülkelerin olası tüm harcamalarının bir trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor

Türkiye, Ukrayna’nın yeniden canlandırılması için yatırım yapmaya hazır. Türk medyası, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez bu kadar büyük fırsatların ortaya çıktığını yazıyor. Şu anda Kiev, Türk inşaat firmalarının düzenli bir müşterisi.

Bloomberg bunun hakkında yazıyor.

Ukrayna’ya yedek güç jeneratörü siparişleri hızla artarken, Türk şirketi Aksa Jeneratör Kiev’e özel bir yönetici gönderdi. Salih Kömürcü’nün görevi yalnızca savaşın harap ettiği ülkede devam eden işleri denetlemekle sınırlı değil. Aynı zamanda bombardıman sonunda durduğunda ne olacağıyla da ilgili.

Cephelerdeki durum, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının ne zaman ve nasıl sona ereceğine dair hiçbir gösterge vermiyor. Ukrayna’nın başarısızlıkları son zamanlarda Kiev’deki havayı “bozdu”. Ancak şirketlerin artan etkisi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük yatırım fırsatını öngörerek sahadaki varlıklarını giderek artırıyor.

Gazete, hükümetlerin, iş dünyası liderleri ve yatırımcıların, Avrupa Yatırım Bankası’nın kamu ve özel sermaye açısından 1 trilyon dolardan fazlaya ulaşacağını tahmin ettiği bir yeniden yapılanmanın önünde konumlandıklarını belirtti. Enflasyona göre ayarlandığında bu, ABD tarafından finanse edilen Marshall Planı’ndan beş kat daha fazla.

Türk şirketleri, büyük ihaleler için rekabet başladığında avantaj elde etmeyi umarak köprüleri ve yolları yeniden inşa ediyor, elektrik jeneratörleri ve mobil hastaneler sağlıyor. Ancak gazeteciler, uzun vadeli ve savaş sonrasına destek sağlamak için çok az şey yapıldığını itiraf ediyor.

Alman ve Avusturyalı şirketler altyapı ve savunma projesi planlıyor, JPMorgan Chase & Co. Danimarka, Nikolaev gemi inşa merkezinin yeniden inşası için şu ana kadar 120 milyon euro (130 milyon dolar) bağışta bulunurken, “ön tasarım” için çalışma gruplarını bekliyor.

İyileşmenin nerede gerçekleşeceği Ukrayna’nın geleceğinin nasıl olacağını gösterecek. Ülkenin Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgelerine milyarlarca dolar ayrılıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’daki yeniden yapılanma projesinin başkanı, ülkesinin savaştan sonra nasıl bir şekil alacağına dair henüz bir resim çizemediğini söyledi. Sorular ayrıca, herhangi bir barış anlaşması durumunda Rus saldırganların geri dönmemesini nasıl sağlayacağını ve yolsuzlukla boğuşan bir ülkenin yardım akışını nasıl idare edeceğini de içeriyor.

Devlet Altyapı Geliştirme ve Yeniden Yapılanma Ajansı başkanı Mustafa Nayem, Kiev’deki ofisinde “SSCB’den daha iyisini inşa etme şansımız var” dedi.

Şu anda Ukrayna, bırakın ülkeyi yeniden inşa etmek, askeri faaliyetlerini desteklemek için bile yardım almakta zorlanıyor. Bu atılım, Macaristan’ın AB’nin 50 milyar avroluk yardım paketine olan muhalefetini Şubat ayı başında geri çekmesiyle gerçekleşti.

Ancak ülkeyi çalışır durumda tutmak ve yeniden yapılanmaya hazırlanmak için yerel olarak çalışmalar yapılıyor. Ukraynalı enerji şirketleri Ruslar tarafından tahrip edilen altyapıyı yeniden inşa ediyor ve tarım şirketleri ulaşım yollarını dönüştürüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com