Ukrayna’nın GSYİH’si üçte birden fazla düşerken, enflasyon hızlanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
İlk dört ayda Ukrayna'nın bütçe açığı 146.6 milyara ulaştı

NBU tahminlerine göre Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak, gayri safi yurtiçi hasılanın üçte birinden fazla düşmesi ve enflasyonda önemli bir hızlanma bekleniyor. Aynı zamanda, ortak ülkelerden büyük ölçekli mali yardımlar sayesinde bütçenin finanse edilmesi ve uluslararası rezervlerin doldurulması mümkündür.

Ukrayna Merkez Bankası’nın (NBU) ülkenin finansal istikrarı hakkındaki raporunda belirtildiğine göre, NBU, kontrolsüz devalüasyon ve sermaye çıkışını önlemek için döviz kurunu geçici olarak sabitlediklerini ve döviz kısıtlamaları getirerek döviz piyasasını müdahalelerle desteklediklerini kaydetti.

Bloomberg: AB, Ukrayna için bu hafta 9.5 milyar dolarlık kurtarma paketini değerlendirecek

Aynı zamanda, ortak ülkelerden büyük ölçekli mali yardımlar sayesinde bütçe ihtiyaçlarının finanse edilmesi ve uluslararası rezervlerin doldurulmasının mümkün olduğu belirtilen raporda “Ekonomik aktivitedeki düşüş, uzun vadede işletmelerin gelirleri ve halk üzerinde ve dolayısıyla bankaların kredi portföyünün kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yapacak. Bu da finansal sektör hizmetlerine olan talebin azalmasına yol açacaktır.” denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com