Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın AB mevzuatına uyumu hakkında bir rapor yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB: Rus hammaddelerinden elde edilen petrol ürünleri Ukrayna'ya gönderilecek

Avrupa Komisyonu, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik taahhüdünde bulunma yeteneklerini değerlendiren raporlar yayınladı.

Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde yayınlanan raporlar, ülkelerin AB mevzuatı, AB’nin genel hak ve yükümlülüklerine ne düzeyde uyum sağladığının ayrıntılı bir analizini içeriyor. Bu raporlar, Haziran 2022’de Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen üç ülkenin AB üyelik başvurularına ilişkin sonuçları tamamlamaktadır.

Ukrayna için rapor, Haziran 2022 verilerine dayanmaktadır.

Avrupa Komisyonu’nun değerlendirmesine göre, mali kontrol standartları, işçilerin serbest dolaşımı, fikri mülkiyet, sosyal politika, çevre ve iklim koruma ile tarım ve balıkçılık alanındaki mevzuat konularında Avrupa Birliği standartlarına uygunluk açısından Ukrayna mevzuatı başlangıç seviyesindedir..

Adalet, özgürlük ve güvenlik ile devlet satın alma, istatistik, sermaye hareketleri, şirketler hukuku, rekabet, tüketici haklarının ve sağlığın korunması ile vergilendirme alanındaki Ukrayna mevzuatı ise daha yüksek puan aldı.

Polonya Başbakanı: Rusya, Kiev’e tekrar saldırabilir

Ortalama düzeyde, malların serbest dolaşımı, dijital dönüşüm ve medya, ekonomi ve para politikası, bilim ve araştırma alanındaki düzenleyici çerçeve değerlendirildi. Nüfusa ve iş dünyasına dijital hizmetler sağlama alanında, Ukrayna ilerici bir seviyededir.

Ukrayna’nın enerji politikası, dış politika, güvenlik ve savunma politikası alanındaki mevzuatı en yüksek puan aldı. Ayrıca, Ukrayna’nın AB Gümrük Birliği’ne katılma isteği büyük beğeni topladı.

Raporlar ayrıca çeşitli alanlarda gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler de sunmaktadır.

Avrupa Komisyonu, “Avrupa Komisyonu, üç ülkenin onları tüm AB mevzuatını kapsayan AB standartlarına ve normlarına daha fazla uyumlu hale getirmelerine yardımcı olmak için Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’a bu konuda tavsiyeler ve destek sağlamaya devam edecektir.” dedi.

Komisyonun, sonbaharda sunulacak bir sonraki “genişleme paketinin” bir parçası olarak üç ülkenin reform önceliklerini ele almada kaydettiği ilerleme hakkında rapor vermesi bekleniyor. Bu raporlar, Haziran 2022’den itibaren politika değişikliklerini dikkate alacak ve gelecek dönemde uygulanacak reformlar için önerilerde bulunacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com