Johnson: Ukrayna, Putin’i durdurmasaydı demokratik dünya bir felaket yaşayabilirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Topyekün Rus saldırganlığının ilk haftalarında işgalci birliklerin ilerlemesini durduran ve Putin’in planlarının gerçekleşmesini engelleyen Ukrayna’nın çabaları, uygar dünyayı, otokrasilerin sınırları zorla yeniden çizmeye çalışacağı ve dünya düzenini değiştirecek bir felaketten uzaklaştırdı.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson Washington’daki Atlantik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Artık Rus işgalinin ne anlama geldiğini gördük ve Rusya’nın halen işgal ettiği topraklarda neler olduğunu biliyoruz. Putin birliklerinin püskürtüldükten sonra geride bıraktıkları dehşeti gördük” dedi.

Ukrayna’yı işgal etme planları hayata geçirilirse Putin’in Sovyet liderleri döneminde dünyanın gördüğünden daha aşağılık ve korkunç bir polis devleti kuracağını vurguladı. Bu bağlamda Johnson, sistematik cinayetleri, işkenceyi, tecavüzü, yargısız gözaltıları, çocuklar da dahil olmak üzere halkın sınır dışı edilmesini ve ayrıca Kremlin’in Ukrayna’nın sözde bağımsız bir devlet olmadığı, ancak Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğu şeklindeki ideolojisini empoze etmeye yönelik “çılgın ve şovenist girişimi” hatırlattı.

İngiliz hükümetinin eski başbakanı “Eğer bu trajedi yaşandıysa – ve kim bilir ona ilk birkaç haftada ne kadar yaklaştık – o zaman bu, 21. yüzyılın ilk yarısında bir kilit ve dönüm noktası olacaktır.” dedi.

Putin başarılı olursa, Kremlin’in bölgedeki her ülkeye karşı daha da büyük sindirme ve tehditlere başvuracağını vurgulayan Johnson, ayrıca Çin’e Çin Denizi’nde ve başka herhangi bir yerde “özgürlük ve demokrasi için ayağa kalkma konusundaki isteksizliği” hakkında bir mesaj göndereceğini vurguladı.

Aynı zamanda ona göre dünyadaki her otokratik rejim, uluslararası sınırların zorla değiştirilebileceğine dair bir sinyal alacak ve bunu kimse durduramayacak.

Johnson, “Öyleyse Tanrı, yardım edecek cesaret ve bilgeliğe sahip olduğu için Amerika’yı korusun” dedi.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD’yi Ukrayna’ya uçaklar, tanklar ve uzun menzilli toplar da dahil olmak üzere ihtiyacı olan her türlü silahı sağlamaya çağırdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com