Türkiye, Boeing ile uçan Rus ve Belarus havayolları için havalimanlarını kapatacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, Amerikan yapımı Boeing uçağı işleten Rus ve Belarus havayolları için havalimanlarının kapatılması konusunda bir uyarı yayınladı.

Telegram kanalı Aviatorshchyna tarafından Rus ve Belarus havayollarına gönderilen uyarı mektubu yayınlandı.

Türkiye’nin en büyük yer hizmetleri işletmecisi Havaş, ABD’nin ihracat yaptırımları altına giren Rusya Federasyonu’ndan gelen 170 taşıyıcı uçakla çalışmayı tamamen durdurabileceğini duyurdu. Bu uçakların yurtdışında yakıt ikmali, bakım ve onarımını yasaklayan kısıtlamalar nedeniyle Havaş, bu havayollarına Türkiye’ye yalnızca %25’ten az ABD yapımı parça içeren uçaklarla uçmalarını tavsiye etti. Bu durumda uçaklara yaptırım uygulanmamakta ve havalimanlarında hizmet verilebilmektedir.

Aralık ayı sonunda bazı Rus havayolları Havaş’tan mektup aldı. Belgelerde Türkiye’ye yapılan “uçuşların bir kısmının veya tamamının” yasak kapsamına girebileceği belirtildi.

Havaş, kararın ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu’nun baskısı altında alındığını ima ediyor. Türk yetkilileri, Ankara’nın ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olan Rus ve Beyaz Rusya havayollarının Amerikan yapımı uçaklarına yedek parça ve yakıt ikmal hizmetleri sağlaması halinde hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri ve Türk ekonomisinin ihracat ayrıcalıklarını kaybedebileceği konusunda uyardı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com