Zelenskiy’nin barış planı 3 Şubat’ta Kiev’deki AB-Ukrayna zirvesinde tartışılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy'nin barış planı 3 Şubat'ta Kiev'deki AB-Ukrayna zirvesinde tartışılacak

Bir sonraki AB-Ukrayna zirvesinin kilit noktalarından biri, Ukrayna Cumhurbaşkan Zelenskiy’nin Barış Formülünün tartışılması ve bunun uygulanma yolları, Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlamak için geniş uluslararası desteği çekmeye yönelik diplomatik çabaların birleşimi olacak.

AB’nin üst düzey bir resmi temsilcisi AB’nin, Ukrayna’ya güvenlik garantilerinin ana unsuru olarak ordusunun yüksek muharebe kabiliyetini sağlamak için planlı ve uzun vadeli uluslararası desteği tanımlayan bir girişim olan Kiev Güvenlik Anlaşmasını destekleyip desteklemediği sorusuna “Tartışacağımız konulardan biri de Başkan Zelenskiy’nin sunduğu on maddelik barış planı. Ayrıca Ukrayna için gelecekteki güvenlik garantilerini de içeriyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesine yönelik çok taraflı yükümlülükleri dikkate alacak adil bir barışın nasıl sağlanacağını tartışacağız. Bu girişime küresel destek ve anlayış sağlamak için diplomatik yeteneklerimizi kullanarak dünyanın geri kalanına nasıl ulaşacağımızı değerlendireceğiz” dedi.

Şu anda Ukrayna için gelecekteki güvenlik garantileri konusunun üye devletlerin liderleri düzeyinde sürekli bir tartışma konusu olduğunu kaydetti. Aynı zamanda, bu fikrin daha spesifik parametreleri, Ukrayna’daki güvenlik durumunun daha net olacağı “doğru zamanda” belirlenecektir. AB ülkeleri, Ukrayna’ya bu tür güvenlik garantileri sağlama arzusu olup olmadığını ve yeteneklerinin böyle bir arzuya karşılık gelip gelmediğini düşünmelidir.

Budanov: Ukrayna’nın AB ve NATO’ya girişi sistematik olarak Rusya’yı zayıflatacak

Temsilci “Zelenskiy’nin Barış Formülünü desteklediğimize şüphe yok ve bunu tartışmak için bir zirve düzenlenmesi fikrini destekliyoruz. Ukrayna ile ortak zorluklarımızdan biri, küresel katılımı ve böyle bir girişime destek sağlamaktır” dedi.

Rus saldırganlığını püskürtmek için Ukrayna’ya silah tedarikini hızlandırma olasılığı hakkındaki soruyu yanıtlayan AB’nin resmi temsilcisi, Ramstein’da Ukrayna’ya yardım konulu savunma konferansının sonuçlarının ardından bazı üye devletlerin tankların ve diğer ağır askeri teçhizatın tedariki dahil çok önemli taahhütler üstlendiklerini hatırlatarak “Bu tankların kullanımına ilişkin eğitimin başladığını gördük. Bu, zamanın çok önemli olduğu bir durumdur. Ve Ukrayna’ya söz verilen bu ekipmanın bir an önce teslim edilmesi çok önemli. Bu zirvenin ana başarılarından biri, Avrupa Birliği Askeri Yardım Misyonu’nun (EUMAM) yeteneklerinin, en başından beri tasarlandığı askeri personel sayısına göre ikiye katlanması olacaktır. Yani 15 bin değil 30 bin Ukraynalı asker eğitimden geçecek ve 2023’te hızla yapılacak” dedi.

AB yetkilisi, Kiev’deki AB-Ukrayna zirvesinde AB Yüksek Temsilcisinin EUMAM için belirlenecek yeni hedefleri açıklayabileceğine olan güvenini dile getirdi. Bu misyonun kuruluşuna geçen yıl Kasım ayından bu yana 15 bin kadar Ukraynalı asker yetiştirme göreviyle karşı karşıya kaldı. Bu hedefe 2023 yılının ikinci çeyreği sonunda ulaşılacaktır. Bu eğitimin ardından 15.000 Ukrayna askeri personeli de EUMAM misyonu kapsamında çeşitli Avrupa ülkelerinde eğitim alacak. Böylece yıl sonuna kadar Ukrayna’nın 30.000 askeri bu tür eğitimlerden geçecek.

24. AB-Ukrayna Zirvesi 3 Şubat’ta Kiev’de yapılacak. Bu, Rusya’nın Ukrayna’yı askeri işgalinin başlamasından bu yana ve Ukrayna’nın AB üyeliği için aday ülke statüsünü kazanmasından bu yana ilk üst düzey toplantı olacak. Bir önceki AB-Ukrayna zirvesi Ekim 2021’de yine Kiev’de yapılmıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com