Yermak: Rusya, barış anlaşmasına karşı olduğumuza insanları inandırmaya çalışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yermak: Ukrayna'ya karşı işlenen suçlardan tüm Rus ulusu sorumlu olmalıdır

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, Rusya’ya yeni saldırılara geçmek içingüç toplamak amacıyla müzakerelerde bulunarak zaman kullanma fırsatı verilemeyeceğine inanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak, Le Figaro ile yaptığı röportajda “İki yıldır Ruslarla Normandiya formatında (Ukrayna, Rusya, Fransa, Almanya) müzakere yapıyorum. Bunun sonucunu 24 Şubat 2022’de gördük. Müzakere uğruna müzakerelerin Ukrayna açısından hiçbir anlamı yok. Saldırgana yeni saldırılar için güç toplamak amacıyla müzakerelerde zaman kullanma fırsatı verilemez.” dedi.

Ona göre Başkan Zelenskiy’nin Davos’ta sunulan özel bir barış formülü geliştirmesinin nedeni budur.

Yermak “Bu 80 devletin katılımcıları düzeyindeki ilk zirve ivme kazandırmalı ve dünya ülkelerinin çoğunluğunun Ukrayna’nın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, egemenliği, uluslararası hukuk ve BM normlarına saygı konusundaki birliğini göstermelidir. Bu, Ukrayna’ya karşı savaşın sona erdirilmesi ve Rus saldırganlığının yol açtığı krizin çözülmesi konusunda dünyanın sorumlu ülkelerinin çok önemli çalışmasının başlangıcı olacaktır” diye vurguladı.

Ancak Yermak, bunun ikili görüşmeler yoluyla olmadığını kaydederek “Çıkış planında yer alan tüm ülkeler müzakere masasına katıldığında, Rusya’nın temsilcilerini bu planı kendilerine sunmaları için davet etme fırsatına sahip olacağız. Şu sorunun cevabını verebilmeliyiz: Ruslar gerçekten durmak istiyor mu? Savaş mı? O zaman göreceğiz.” diye vurguladı.

Barışın, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki toprak bütünlüğünü yeniden sağlaması gerektiğini tekrarlayarak “Ve bu, tüm zararların tazminini, tüm vatandaşlarımızın ve kaçırılan çocukların geri dönüşünü, uluslararası hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesini de içermelidir. Son olarak savaşın, suçların ve işkencenin failleri adalet önüne çıkarılmalıdır. İnsanlar bizim Küresel Güney’i birleştirmeye yönelik bir barış anlaşmasına karşı olduğumuza inanıyor. Bu bir yalan ve Rusya bunu yapmaya çalışıyor.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com