ABD, Ukrayna’ya ilk kez seyreltilmiş uranyum mermileri sağlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: ukrmilitary.com

Yakın gelecekte ABD Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum içeren mermiler de dahil olmak üzere zırh delici mühimmat göndermeyi planlıyor.

Reuters tarafından bildirildiğine göre mermilerin teslim edildiği gerçeği iki Amerikalı yetkili tarafından doğrulandı.

Rus tanklarının imhasına yardımcı olabilecek mermiler, Ukrayna’ya yönelik gelecek hafta açıklanacak yeni askeri yardım paketinin bir parçası olacak.

Mühimmat, önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya teslim edilecek Amerikan Abrams tanklarından kullanılabilecek.

Bir yetkili, yaklaşan yardım paketinin içeriğine bağlı olarak 240 milyon ila 375 milyon dolar arasında bir maliyete sahip olacağını söyledi. Yayının kaynaklarına göre paketin maliyeti ve içeriği henüz kesinleşmedi.

Reuters’in yazdığı gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nin seyreltilmiş uranyum mühimmatı tedariki tartışmalara neden olabilir. Uranyum Silahlarını Yasaklayan Uluslararası Koalisyon gibi bu tür silahların karşıtları, tükenmiş uranyum tozunun tüketilmesinden veya solunmasından kaynaklanan, kanser ve doğum kusurları geliştirme olasılığı da dahil olmak üzere sağlık risklerine işaret ediyor. Malzeme doğal olarak oluşan uranyumdan çok daha az radyoaktif olmasına rağmen parçacıkları uzun süre etkili olabilir. Bu aynı zamanda Ukrayna topraklarının savaş sonrası temizlenmesi sürecini de karmaşık hale getirebilir.

Haziran ayında medya, iç tartışmaların ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin seyreltilmiş uranyum kabuklarının Ukrayna’ya transferini duyurmayı planladığını bildirmişti.

Daha önce İngiltere, Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı sağlamıştı.

Seyreltilmiş uranyum, yüksek yoğunluğu sebbeiyle zırh delici mermilerin üretiminde kullanılıyor. Bu, nükleer reaktörlerde ve nükleer silahlarda kullanılan radyoaktif izotop uranyum-235’in izotop bileşimindeki payı % 0.3’ü aşmayan uranyumdur (doğal uranyumda yaklaşık % 0.72’dir). Aynı zamanda, seyreltilmiş uranyum mühimmatı kullanmanın uygunluğu, halk sağlığı ve ilgili bölgelerin ekolojisi açısından uzun vadeli sonuçlara ilişkin anlaşmazlıkların konusudur.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com