Putin, Erdoğan’a “tahıl anlaşmasına” dönüş konusunu görüşmeye hazır olduğunu söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: “RosZMI”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 Eylül’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi’de yaptığı görüşmede, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşmasını görüşmeye istekli olduğunu söyledi.

Reuters daha önce Putin’i “tahıl anlaşmasına” uymaya ikna etmede önemli rol oynayan Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı’nı inisiyatife geri dönmeye zorlamaya çalıştığını vurguladı.

Bunun üzerine Putin, bu konuyla ilgili müzakerelere açık olduğunu belirterek, Türkiye’deki gaz üssüne ilişkin müzakerelerin tamamlanması yönündeki umudunu da dile getirdi.

Putin, Batı’nın Rusya’nın gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yönelik Birleşmiş Milletler ile eş zamanlı olarak mutabakata varılan ayrı bir mutabakat anlaşması imzalaması halinde Rusya’nın tahıl anlaşmasına geri dönebileceğini söyledi.

Rusya’nın bu mallara yönelik ihracatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında uygulanan Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların tedariki engellediğini söyledi. Moskova’nın ana taleplerinden biri Rosselkhozbank’ın SWIFT uluslararası ödeme sistemiyle bağlantısının yeniden sağlanması. AB, işgale yanıt olarak uygulanan geniş kapsamlı yaptırımların bir parçası olarak bunu Haziran 2022’de sonlandırdı.

Gazete, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a anlaşmanın yeniden tesis edilmesini amaçlayan bir dizi spesifik öneri gönderdiğini yazıyor.

Şu anda Rusya Federasyonu, Türk fabrikalarında işlenerek en çok ihtiyacı olan ülkelere ulaştırılmak üzere Türkiye’ye 1 milyon tona kadar Rus tahılını indirimli fiyatlarla tedarik etme olasılığını tartışıyor.

Rusya’nın, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğundan bir yıl sonra Temmuz ayında, kendi gıda ve gübre ihracatının engellerle karşı karşıya olmasından ve Ukrayna tahılının ihtiyaç sahibi ülkelere yetersiz miktarda ulaşmasından şikayet ederek anlaşmadan çekildiği hatırlanmalıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com