ISW, Ukrayna’nın “aktif savunmaya” geçmesi durumunda ne olacağını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
fotoğraf: Ukrayna 22 ayrı mekanize tugayı

Ruslar doğu Ukrayna’daki saldırı çabalarını hızlandırdı ve müttefikler Ukrayna’yı “aktif savunmaya” geçmeye çağırıyor. Savaş Araştırmaları Enstitüsü bunun neden işe yaramayabileceğini açıkladı.

Ukrayna’nın 2024 yılında savunma harekâtına girişmesi durumunda Rus ordusu, Ukrayna’daki muharebenin yerini, hızını ve operasyonel gerekliliklerini önceden tahmin edebilecek.

Bu saldırıya hazırlanmaya yardımcı olur

ABD’li yetkililer Ukrayna’nın, topraklarını elinde tutmayı ve 2025’te saldırı operasyonları için zemin hazırlamayı içeren “muhafazakar” bir operasyonel yaklaşım izlemesini savundu. ABD askeri doktrinine göre aktif savunma, “tartışmalı bölgeyi veya konumu düşmana püskürtmek için sınırlı saldırı eylemlerinin ve karşı saldırıların kullanılmasıdır.

Ukraynalı yetkililer, ordunun savunma eylemleri yürüttüğünü ancak tüm temas hattı boyunca böyle bir pozisyonun konvansiyonel ve büyük ölçekli karşı saldırıları, yani cephede önemli saldırı yetenekleri gerektireceğini belirtti. ABD’li yetkililer, Ukrayna’nın savunma önlemleri alabileceğine ve düşmanın zayıf noktalarını arayabileceğine inanıyor, ancak bu durumda harcanan kaynaklar elde edilen sonuçları haklı çıkarmayacaktır.

Rusya stratejik inisiyatifi ele geçirebilir

Saha çapında bir savunma duruşu, stratejik inisiyatifi Rusya’ya devredecek ve Rusya’nın uygun zamanda büyük saldırılar başlatmasına olanak tanıyacak ve Ukrayna’yı devletin “aktif savunma” için biriktirmesi gereken kaynakları kullanmaya zorlayacaktır. Eski Ukrayna savunma bakanı Andrey Zagorodnyuk saldırı operasyonları olmadan savunmaya odaklanmanın “tarihi boyutlarda bir hata” olacağını söyledi.

Bunun, Putin’in Batı’yı ve dünyanın geri kalanını Ukrayna’nın savaşı kazanamayacağına ikna etmeye yönelik mevcut çabaları iki katına çıkarmasına olanak sağlayacağına inanıyor.

Özette, Ukrayna Askeri İstihbarat Ana Müdürlüğü (GUR) Korgenerali Kirill Budanov, Ukrayna kuvvetlerinin, özellikle işgal altındaki Kırım’da Rus lojistiğine yönelik operasyonlar yürüterek Rus birliklerine baskı uygulamaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda, 2025 yılına kadar “aktif savunma” girişimi en az bir yıl, hatta muhtemelen daha uzun bir süre için Rus kuvvetlerine devredilecek. Bu sayede Rus komutanlığı bu dönemde muharebe operasyonlarının nerede, ne zaman ve hangi ölçekte gerçekleşeceğini belirleyebilecek. Ek olarak, uzun bir inisiyatif dönemi, Rusya’ya hem Ukrayna hem de Rus kuvvetlerinin hangi kaynakları kullanması gerektiğini kontrol etme yeteneği verecektir.

Sonuç olarak Rus komutanlığı, Ukrayna’nın gelecekteki bir karşı saldırı için gerekli olan kritik operasyonel yeteneklerini sınırlamak ve azaltmak için bir dizi operasyonu yürütmek için geniş operasyonel yeteneklere sahip olacak.

Ukrayna’nın rezerv biriktirip biriktiremeyeceği bilinmiyor

Saldırı ve savunma operasyonları için Ukrayna’nın benzer kaynaklara ihtiyacı var. Savunma amaçlı Ukrayna operasyonları, askeri teçhizatın edinilmesine ve gelecekteki karşı saldırı operasyonları için rezervlerin genişletilmesine mutlaka izin vermemektedir.

Analistler, zırhlı araçlar, toplar ve insansız hava araçları gibi ekipmanların, mevzileri ele geçirmek için olduğu kadar, mevzileri savunmak için de önemli olduğunu
vurguluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Savunma hala personel gerektirir, çünkü pozisyonları korumak ve karşı saldırılar, özellikle saldırganın her seferinde savaşın koşullarını belirleyebildiği durumlarda kayıplara yol açabilir. Savunmanın başarısı ve temas hattının istikrarı çoğu zaman tam olarak savunan ordunun hızlı bir şekilde dönme ve cephedeki en ufak operasyonel değişikliklere tepki verme yeteneğine bağlıdır.

Rusya da rezerv biriktirebilir

Saldırı operasyonları, Rusya’nın ekipman ve operasyonel rezerv biriktirmeye devam etmesini engellemiyor. Rusya operasyonel düzeyde düzenli rotasyonlar gerçekleştirebilir ancak Rus kuvvetlerinin hızlı bir şekilde operasyonel rezerv oluşturması pek olası değildir.

Rusya, doğu Ukrayna’daki taarruzunu yeniden başlatma girişimleri sırasında önemli kayıplar verdi. Ayrıca Ruslar, askeri-endüstriyel komplekslerinin üretebileceğinden çok daha fazla topçu mühimmatı kullanıyor. Ruslar yeni silahları yedekte bırakmak yerine, kullanılmak üzere derhal cepheye gönderiyor.

Rusya’ya bir yıl boyunca savaş alanı inisiyatifi verilmesi, Rus komutanların kendi saldırı çabalarına ve operasyonel ihtiyaçlarına öncelik verme, kendi kaynaklarını gelecekte kullanmak üzere stoklama ve Ukrayna’yı kendi kaynaklarını harcamaya zorlama arasında özgürce seçim yapmalarına olanak tanıyacak.

Rusya muhtemelen yerel operasyonlara geçecek

Rus birlikleri, Ukrayna’yı savunmaya kıt ekipman ve insan gücü ayırmaya zorlamak için saha genelinde saldırı çabalarını artıracak. Ruslar şimdiden Kupyansk-Liman ve Bahmut yönlerinde daha aktif hale geldi. Muhtemelen yakın gelecekte Liman yönünde daha büyük çaplı eylemlere hazırlanıyorlar.

Rusya NATO’nun kendisini kışkırttığına inanıyor

  • Bu hafta ülkeler son yılların en büyük NATO tatbikatına başlayacaklar. Rusya zaten enformasyon operasyonları yürütmeye ve “provokasyon” ilan etmeye başladı. Ancak Savaş Araştırmaları Enstitüsü işgalcilerin yalanlarını analiz ederek bu söylemin arkasında gerçekte nelerin saklı olduğunu açıkladı. Ayrıca Rus propagandacılar İttifak’ın tatbikatları hakkında defalarca sahte haberler yaydı.
  • Bu tür olaylar işgalcilere rahat vermiyor ve Eylül 2023’te Kremlin propagandacıları bunlardan “provokasyon” ve “saldırganlık” olarak söz ediyordu. Bu nedenle, Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki analistler, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce İttifak’ın “Rusya’nın eşiğinde güç gösterisini sürdürdüğünü” belirttiğini hatırlattı.
  • Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki analistler, işgalcilerin tüm bu söylemlerinin ve bilgi operasyonlarının belirli bir hedefi olduğunu söyledi; bu söylemlerin amacı, İttifakın doğu kanadındaki gerçek Rus saldırganlığına karşı NATO’nun savunma eylemlerini kışkırtıcı olarak sunmak ve dikkatleri Rusya’nın NATO’ya yönelik son dönemdeki saldırgan söylem ve davranışlarından başka yöne çekmeyi amaçlamaktadır.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com