AB sözcüsü: Putin seçimlerden önce Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı artıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB sözcüsü: Putin seçimlerden önce Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı artıracak

Kremlin’in Ukrayna ile barış arzusuna ilişkin açıklamaları, eylemleriyle doğrudan çelişiyor; bu nedenle, Rusya Federasyonu’nda baharda yapılması planlanan başkanlık seçimleri öncesinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının artmasını beklemeliyiz.

AB sözcüsü Peter Stano bir brifingde sorulan soruya “Putin’in kararları ve eylemleri, Ukrayna’ya yönelik suç niteliğindeki saldırganlığı sürdürme niyetinde olduğunu açıkça gösteriyor. Şu ana kadar Rusya tarafından barış çabalarına dair gerçek bir işaret görülmedi. Yani Putin barış aramıyor. Bu bahardaki seçimler öncesi, sonuçlarının zaten bilindiğini düşündüğüm başkanlık kampanyası sırasında Ukrayna’ya yönelik saldırgan eylemlerini artıracak. Bunu Noel ve Yeni Yıl tatillerinde ve mevcut gerilimin tırmandırıldığı dönemde giderek daha fazla altyapıyı ve diğer sivil nesneleri vuran silahları, füzeleri ve insansız hava araçlarını kullanarak gösterdi.” diye vurguladı.

AB’nin ve tüm uluslararası toplumun Ukrayna’yı desteklemeye devam etmesi gerektiğini ve Davos’taki Ukrayna barış formülü ile ilgili güvenlik danışmanlarının toplantısının büyük önemini vurguladı. Bu tür çabalar, uluslararası toplumun dikkatini Rusya Federasyonu’nun canice savaşına yöneltiyor ve bu son derece önemlidir, çünkü bu saldırı yalnızca Ukrayna’ya değil, aynı zamanda tüm uluslararası hukuk sistemine ve BM Şartı’na da yöneliktir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Stano, herhangi bir barış girişiminin uluslararası hukukun temel ilkelerine, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Rusya Federasyonu’nun müzakerelere hazır olduğuna ilişkin açıklamalarını yorumlayan AB sözcüsü, Rus yetkililerin eylemleriyle doğrudan çeliştiği için Rusya liderliğinin sözlerine güven duyulmadığını kaydetti.

Stano “Bütün bu açıklamalara herhangi bir eylemin eşlik etmediğini gördük. Kararlarımız onların (Rusların) yaptıklarına dayanmalıdır. Saldırganlıklarını sürdürdüklerini görüyoruz. BM Şartı’nı ve uluslararası hukuku baltalıyorlar. Sadece Ukrayna’da değil, bu canice savaşa gönderdikleri kendi vatandaşlarının hayatlarına da saygı duymuyorlar. Bu savaşın Rus halkına verdiği zarar çok büyük, Ukrayna’nın kayıplarından bahsetmiyorum bile.” dedi.

Avrupa Birliği’nin her koşulda barışçıl çözümler bulmayı tercih ettiğini ancak bugün “kesinlikle hiçbir şeyin” Rusya’nın barış arzusunu göstermediğini vurguladı. Ukrayna suç niteliğindeki saldırganlığın kurbanıdır ve herhangi bir barış çabasının koşullarının, parametrelerinin ve koşullarının ne olabileceğine karar verecek olan da Ukrayna’dır.

AB sözcüsü “…Ukrayna barış formülünü barışçıl bir çözüm için en güvenilir ve gerçekçi temel olarak görüyoruz. Elbette eninde sonunda savaş ve çatışma savaş alanında değil, müzakere masasında sonuçlanacaktır. Ancak Avrupa Birliği’nin tutumu açık: Ukrayna bu savaşı kazanmalı. Çünkü Ukrayna yasal meşru müdafaa hakkını kullanıyor. Putin, Ukrayna ulusunun varlığına son vermek için Ukrayna’yı dünya haritasından silmek istiyor ve buna son verilmesi gerekli.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com