ABD, İran’a ait Yemen’de el konulan silah ve mühimmatın çoğunu Ukrayna’ya gönderecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: ABD Savunma Bakanlığı

ABD’li yetkililer, ABD’nin, ABD ve müttefiklerinden daha fazla para ve teçhizat bekleyen Ukrayna ordusunun karşı karşıya olduğu kritik eksikliklerin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir hareketle, ABD’nin ele geçirilen binlerce İran silahını ve mühimmatını Ukrayna’ya transfer edeceğini söyledi.

CNN haberi göre, yeni yardım sayesinde Ukrayna akut silah kıtlığını kısmen ortadan kaldırabilecek.

ABD Merkez Komutanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ele geçirilen bir milyondan fazla İran mühimmatını Ukrayna silahlı kuvvetlerine devrettiğini duyurdu. CENTCOM bir basın açıklamasında, transferin Pazartesi günü gerçekleştirildiğini söyledi.

Açıklamada, “Hükümet, Adalet Bakanlığı’nın İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) yönelik sivil müsadere iddiaları yoluyla 20 Temmuz 2023’te bu mühimmatın mülkiyetini aldı” denildi.

Biden yönetimi aylardır Orta Doğu’daki CENTCOM tesislerinde saklanan ele geçirilen silahların yasal olarak Ukraynalılara nasıl gönderileceğini tartışıyordu.

Geçen yıl ABD Donanması, İran’ın Yemen’e silah nakletmek için kullandığı gemilerde binlerce İran saldırı tüfeği ve bir milyondan fazla mermi ele geçirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

Ocak ortasında ABD, Fransız kuvvetlerine İran’dan Yemen’e gönderilen 3.000 saldırı tüfeğinin yanı sıra 23 tanksavar güdümlü füzenin ele geçirilmesinde yardım etti. Ele geçirmenin ardından ABD, el konulan silahları kontrol altına aldı.

Yetkililer, ABD Adalet Bakanlığı ve savunma yetkililerinin silahları Ukrayna’ya göndermek için yasal bir yol bulmak için birlikte çalıştıklarını ve yollardan birinin ABD’nin sivil müsadere makamları aracılığıyla olduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı, bu yıl İran’da ele geçirilen mühimmat ve silahlara ilişkin en az iki müsadere şikayetinde bulundu. Mart ayındaki duyurunun yanı sıra, Adalet Bakanlığı Temmuz ayında, ABD’de ele geçirilen “9.000’den fazla tüfek, 284 makineli tüfek, yaklaşık 194 roketatar, 70’in üzerinde tanksavar güdümlü füze ve 700.000’den fazla mermi mühimmatına” el konulmasını istediğini duyurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com