Dünyanın en güvenli ülkeleri belli oldu: Ukrayna 157. sırada yer aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Kiev Meydan Heykel

İzlanda’nın dünyanın en güvenli ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığı 2023 raporu Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) tarafından hazırlandı. Enstitü, 2023 yılında dünyanın en güvenli ülkelerini belirledi.

İnsanlığın Vizyonu (Vision of Humanity) web sitesinde yayınlanan Küresel Barış Endeksi, hem ülkedeki şiddet ve suç düzeyi gibi iç faktörleri hem de uluslararası ilişkiler, askeri harcamalar ve diğer parametreler gibi dış faktörleri dikkate almaktadır.

Raporda “2023 Küresel Barış Endeksi (GPI), ortalama küresel barış seviyesinin art arda dokuzuncu yılda da kötüleştiğini, 84 ülkenin iyileştiği ve 79’unun kötüleştiğini gösteriyor.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

Dünyanın en güvenli ülkeleri arasında İzlanda birinci, Danimarka ikinci sırada yer alıyor. İrlanda ilk üçte yer alıyor. İlk onda ayrıca Yeni Zelanda, Avusturya, Singapur, Portekiz, Slovenya, Japonya ve İsviçre yer aldı.

Aynı zamanda Ukrayna sıralamada 163 ülke arasında 14 sıra gerileyerek 157. sırada yer aldı. Ülke kendini Somali ile Rusya arasında buldu. Ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti (159.), Güney Sudan (160), Suriye (161), Yemen (162) ve Afganistan (163) da düşük güvenlik notuna sahip.

GPI’da ilk sıralarda yer alan 10 ülkeden 7’si Avrupa’da yer alırken, Türkiye 147. sırada yer alarak bu bölgede endeksin ilk yarısının dışında kalan tek ülke oldu. Türkiye’nin puanını düşüren ana kriterler komşu ülkelerdeki olaylar, politik istikrarsızlık, hapishanedeki yoğunluk gösterilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com