Ukrayna’nın barış formülünün tartışılacağı müttefikler toplantısı Türkiye’de yapılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, Ukrayna’nın bu ayın sonunda yapmayı planladığı barış zirvesini desteklemek için çalışan ulusal güvenlik danışmanlarının üçüncü uluslararası toplantısına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bloomberg haberine göre bu toplantının İstanbul’da yapılması planlanıyor ve daha önceki toplantılar Haziran ayında Danimarka’da ve Ağustos ayında Suudi Arabistan’da yapıldı. Katılımcılar Ukrayna’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik fikirleri tartışacaklar. Toplantıya ABD’li yetkililerin de aralarında bulunduğu sınırlı sayıda yetkilinin katılması bekleniyor ancak Beyaz Saray kimin katılacağını henüz belirlemedi.

Yayın, Rusya’nın zirveye davet edilmediğini, Rusya’nın önceki toplantıları kınayarak bunların gayri meşru olduğunu belirttiğini de yazıyor.

Rapora göre Ukrayna ve müttefikleri, Rusya işgaline karşı çoğunlukla tarafsız kalan Brezilya ve Hindistan gibi ülkeleri Kiev’in yanında yer almaya ikna etmeye çalıştı. İttifak üyeleri toplantıları Ukrayna’nın pozisyonunu doğrudan bu ülkelere açıklaması için bir fırsat olarak görüyor.

Ukrayna’nın müttefikleri de Çin’in bir sonraki müzakere turuna katılmasını istiyor ancak Pekin’in temsilci gönderip göndermeyeceği henüz bilinmiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

Gündemde Vladimir Zelenskiy‘nin barış planı ve Ukrayna cumhurbaşkanının bu yılın sonuna doğru önerilerle ilgili küresel bir zirve düzenleme çabaları yer alıyor. Zelenskiy’nin 10 maddelik planı, Rus birliklerinin Ukrayna’dan tamamen çekilmesini öngörüyor ve aynı zamanda gıda ve nükleer güvenliğin sağlanması gibi konuları da kapsıyor.

Bloomberg, toplantının ABD’nin siyasi desteğine ve hafta sonu kabul edilen geçici bütçe planından finansmanın kesilmesinin ardından devam eden yardıma ilişkin endişelerin olduğu bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com