AB, Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımları 31 Ocak 2024’e kadar uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

Konsey’in basın açıklamasına göre AB Konseyi, Rusya’ya yönelik sektörel yaptırımların etkisini altı ay süreyle 31 Ocak 2024’e kadar uzattı.

AB Konseyi tarafından yayınlanan belgede, “AB Konseyi bugün, Rusya ekonomisinin belirli sektörlerine yönelik kısıtlayıcı tedbirleri altı ay süreyle, 31 Ocak 2024’e kadar uzatmaya karar verdi.” denildi.

Konsey, yaptırımların şu anda “finans, enerji, teknoloji ve çift kullanımlı mallar, sanayi, ulaşım ve lüks mallar üzerindeki kısıtlamalar dahil olmak üzere çok çeşitli sektörel önlemlerden oluştuğunu” belirtti.

Kısıtlayıcı tedbirler kapsamında, petrol ve bazı petrol ürünlerinin Rusya Federasyonu’ndan AB’ye deniz yoluyla ithalatı veya nakliyesi yasaklandı, bir dizi Rus bankasının SWIFT ile bağlantısı kesildi ve bazı Rus kitle iletişim araçlarının Avrupa Birliği’ndeki yayını askıya alındı. Ayrıca Avrupa Birliği, yaptırım rejiminin aşılmasını önlemek için önlemler aldı.

Brüksel’de ekonomik yaptırımların yanı sıra Rusya Federasyonu’na karşı başka önlemlerin de yürürlükte olduğunu hatırlatıyorlar. Bunlar şunları içerir: işgal altındaki Kırım ve Sivastopol şehrinin yanı sıra “DNR” ve “LNR” ile ekonomik ilişkilere ilişkin kısıtlamalar; finansal varlıkların dondurulmasını ve gerçek ve tüzel kişiler için Avrupa Birliği’ne seyahat yasağını içeren bireysel kısıtlayıcı tedbirler; diplomatik önlemler.

Yaptırımlar ilk kez 31 Temmuz 2014’te “Rusya’nın Ukrayna’daki durumu istikrarsızlaştıran eylemlerine” yanıt olarak bir yıl süreyle uygulanmaya başlandı. Şubat 2022’den bu yana, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya tam kapsamlı işgalinin başlamasının ardından önemli ölçüde genişletildi. O zamandan beri AB, Rusya karşıtı 11 yaptırım paketini uygulamaya koydu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com