Zelenskiy’den Rusya’ya: Esir Ukraynalılar karşılığında Medvedçuk’u takas teklifi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya, ‘Muhalefet Platformu – Hayat İçin’ partisinin lideri ve eski milletvekili Viktor Medvedçuk’a karşılık Rus ordusu tarafından tutsak edilen Ukrayna vatandaşlarının takas edilmesini teklif etti.

Zelenskiy, yayınladığı bir video mesajında, “Rusya Federasyonu’na bu adamınızı (Medvedçuk’u kastediyor) şu anda Rus esaretinde olan kız ve erkek çocuklarımızla değiştirmeyi teklif ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna kolluk kuvvetlerinin ve ordunun böyle bir olasılığı göz önünde bulundurmasının önemini vurguladı.

Medvedçuk’un Kozmonot Günü’nde gözaltına alınmasının sembolik olduğunu belirten Zelenskiy “48 gün saklandı. Ama sonunda ülkemizin dışına kaçmaya karar verdi. Peki: astronotların o ünlü ‘kalkıyoruz!’ sözü kendisi için işe yaramadı” dedi.

Yeni yasa tasarısı: Erkekler savaş sırasında yurtdışından Ukrayna’ya dönmeye zorlanabilir

Medvedçuk’un kamuflaj kıyafetine de değinen Zelenskiy “Askeri kamuflaj kullanmasının özellikle ironi olduğunu düşünüyorum. Kendisini gizlemeye çalıştı. İşte böyle bir asker. İşte böyle bir vatansever. Medvedçuk kendisi için bir askeri üniforma seçtiyse, savaş zamanının kurallarına dahil oluyor.” dedi.

Medvedçuk, SBU tarafından düzenlenen özel bir operasyonla dün gözaltına alınmıştı.

SBU başkanı Ivan Bakanov, Medvedçuk’u gözaltına alma amaçlı özel operasyon hakkında SBU çalışanlarına, özellikle Zelenskiy’nin talimatlarını yerine getiren karşı istihbarat görevlilerine ve müfettişlere teşekkür etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı zamanda Medvedçuk’un kızının “vaftiz babası” olarak bilinmektedir. Rusya Federasyonu Medvedçuk’un tutuklanmasıyla ilgili haberlere şimdiden tepki gösterdi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, “Medvedçuk’un gözaltına alındığı iddia edilen fotoğrafının çok sayıda sahte unsur barındırması  sebebiyle doğrulanması gerekiyor” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com