Yeni yasa tasarısı: Erkekler savaş sırasında yurtdışından Ukrayna’ya dönmeye zorlanabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada’ya sunulan 7265 sayılı yasa tasarısı ile milletvekilleri, seferberlik sırasında zorunlu askerliğe tabi olan erkeklerin savaş sırasında Ukrayna’ya geri dönmelerini zorunlu hale getirmek istiyor.

Tasarıda, askere alınanların ülkede sıkıyönetim kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Ukrayna’ya geri dönmeleri gerektiği belirtiliyor. Aksi takdirde 5 ila 10 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklar.

Ruslar 725 tank, 1,923 zırhlı araç ve 154 uçak kaybetti

Tasarıya ilişkin açıklayıcı notta “Önerilen değişiklikler, Ukrayna’nın savunma kuvvetlerinin, devlet yetkililerinin ve yerel yönetimlerin sıkıyönetim kapsamında tam işleyişini sağlamayı amaçlıyor.” denildi.

Kanun, askere alınanlara ek olarak, sıkıyönetim ilan edilmesi durumunda devlet organlarının başkanlarının, milletvekilllerinin, savcıların, kolluk görevlilerinin, hakimlerin ve diğerlerinin ülkeye geri dönmesini şart koşuyor.

Açıklayıcı notta belirtildiği gibi böyle bir yükümlülük, Ukrayna’ya dönmemek için geçerli bir nedeni olanlar için geçerli olmayacaktır. Bu nedenler arasında bir iş gezisi, hastanede tedavi, felaketler, doğal afetler ve Ukrayna’ya dönüşü engelleyen diğer durumlar yer alıyor.

Harkov bölgesi 24 saatte 66 kez bombalandı, biri çocuk 11 kişi öldü

Tasarı Halkın Hizmetkarı Partisi’nden milletvekili Fyodor Venislavsky’nin liderliğinde hazırlandı.

24 Şubat’ta Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada sıkıyönetim ilan etti. Sıkıyönetim sırasında, 18 ila 60 yaşları arasındaki askerlik hizmetinden sorumlu tüm erkeklerin devlet sınırını geçmesi yasaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com