Ukrayna tarım şirketleri Türk limanlarında pestisitlere dair engelinin kaldırılmasını istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tüm Ukrayna Tarım Konseyi, Ukrayna Tarımsal Koruma Kontrol Derneği ve Ukrayna Tarım İş Kulübü Derneği, Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’na, Ukrayna Altyapı Bakanlığı’na ve Ukrayna Ekonomi Bakanlığı’na Ukraynalı çiftçiler için Türk limanlarında bitki koruma ürünlerinin engelini kaldırmaları için çağrıda bulundu.

Tüm Ukrayna Tarım Konseyi’nin basın servisi tarafından “Ukrayna’daki askeri durum nedeniyle, Türk limanları üzerinden lojistik güzergahlar oluşturma ihtiyacı ile karşı karşıyayız. Mallar Türkiye’de transit durumda olduğundan, malın ihraç edilmesi için Türkiye’deki dış hat temsilcileri, konşimentodaki alıcının bir Türk şirketine değiştirilmesini talep etmektedir. Yani, “de jure”, mülkiyet hakkını (konşimento) başka bir şirkete vermek.” şeklinde açıklama yapıldı.

Zelenskiy: Yoksulluğa sürüklenmiş Rus askerleri, Ukrayna’da yağma derdine düştü

Bunun son derece sıradışı bir gereklilik olduğunu ve kargo gümrükleme sürecinde ek gecikmelere sebep olduğunu; başta Romanya olmak üzere diğer ülkelerdeki aynı hatların temsilciliklerin bu tür gereksinimler ihtiyaç duymadığını ve ürünlerin direkt Ukraynalı alıcı şirkete gönderdiğini belirterek “Ayrıca, limandan kargonun sadece bir Türk taşıma şirketi tarafından alınabileceği bir durum var. Aynı zamanda ADR kargo (tehlikeli kargolar) için Türkiye’de bu kadar çok firma yok ve Ukrayna’ya gitmeye hazır değiller. Yukarıdakilerle bağlantılı olarak, Türkiye limanlarından pestisit ihraç etme sürecinin daha karmaşık hale geldiği bir durumla karşı karşıyayız. Bu yıl 10-15 Nisan’da kullanıma başlaması gereken bu ürünler, şimdiden satıldı, çiftçiler bekliyor, artık ihtiyaç var. Toplamda, 3 milyon hektarın üzerinde ekili bir alanda ilkbahar-yaz sezonu için (bitmiş ürünler ve üretim için hammaddeler) pestisitlerimiz var.” şeklinde devam etti.

Buna ek olarak, ithalatı yapılacak ürünlerin Ukrayna’ya transit geçişi ile ilgili etkili bir prosedür olmamasına rağmen, bu yıl 4 Nisan’dan itibaren hatların limanlarda malların depolanması için para cezaları uygulamaya başlandığı da belirtilerek “Lütfen Türk makamlarına, Ukraynalı nakliyecilerin Türk limanlarında MLS’den mal almalarına ve Ukraynalı şirketin alıcısı olarak konşimentoda kalmalarına izin vermelerine ve Türk limanlarında pestisit depolamak için para cezası vermemelerine yardımcı olun.” diye hükümete ve ilgili Ukrayna makamlarına çağrıda bulundu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com