50 yıllık yaptırımlar: Zelenskiy, Rada’dan Rus bankalarına karşı sert kısıtlamalar getirmesini istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

Getirilmek istenen yaptırımlar, Rus varlıklarıyla operasyonların askıya alınmasını ve Rusya Federasyonu ile bir şekilde bağlantılı olan finans şirketleriyle ilişkilerin en aza indirilmesini sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Federasyonu’nun mali kurumlarına karşı sektörel özel ekonomik yaptırımların uygulanmasına ilişkin 9045 sayılı Verkhovna Rada karar taslağını sundu. İlgili belge Parlamentonun internet sitesinde kayıtlı.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısında onaylanan Merkez Bankası’nın tekliflerine göre, parlamentodan, Rusya Federasyonu Merkez Bankası, banka dışı kredi kuruluşları, ödeme sistemi operatörleri, borsa katılımcıları, sigorta şirketleri, yatırım fonları ve diğer kuruluşlara dönük yaptırımlar isteniyor.

Yaptırımlar ve diğer kısıtlayıcı önlemler neler olacak:

  • Rus varlıklarıyla operasyonları durdurmak;
  • Rus mali kurumlarıyla iş ilişkilerinin yasaklanması;
  • Rus kuruluşları tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerin ve diğer finansal araçların satın alınmasına ilişkin bir yasak;
  • Rusya Federasyonu kurumları lehine ekonomik ve mali yükümlülüklerin askıya alınması;
  • Rus kurumları lehine yatırım yasağı;
  • Rusya Federasyonu’nun finans kurumları tarafından verilen elektronik ödeme araçlarına hizmet vermeyi durdurma;
  • Rus şirketleri tarafından başlatılan transferler için müşterilere fon kredisi verilmesi yasağı;
  • Rusya Federasyonu finans kurumları tarafından işletilen uluslararası ödeme sistemlerinin Merkez Bankası tarafından kaydın iptali ve kaydın yasaklanması ve ayrıca Rus operatörlerin bulunduğu ödeme sistemlerindeki katılımcılar ve Ukraynalı ödeme sistemlerindeki Rus katılımcılar ile ilgili eylemler.

Belge ayrıca, bireylerin ve tüzel kişilerin yukarıdaki kısıtlamaların ihlaline yol açan işlemler yapmasını yasaklamayı önermektedir.

Bakanlar Kurulu’na Dış İstihbarat Servisi, Güvenlik Servisi ve Merkez Bankası ile birlikte bu yaptırımların uygulanmasını ve etkinliğinin izlenmesini sağlama talimatı verildi ve Dışişleri Bakanlığı’na Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’ni ve ve diğer ülkeleri bu yaptırımlar hakkında bilgilendirme talimatı verildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com