Zelenskiy, Ukraynalıların Paskalya’sını tebrik etti: Gerçek, insanlar ve Tanrı bizimle (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev’deki Ayasofya Katedrali’nden halka seslendi. Doğu Hristiyanlarının Paskalya bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Ayasofya Katedrali’nden halka seslendi ve dua etti. Video, Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin internet sitesinde yayınlandı. Konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Büyük Ukrayna’nın harika insanları!

Bugün büyük bir tatil. Ve ben muhteşem bir yerdeyim: büyük Ayasofya Katedrali. Kiev Rus-Ukrayna ordusunun Peçenekleri yendiği kutsal savaş alanında, bin yıl önce temeli atılan katedralde. Horde istilası ya da Nazi işgali ile yıkılmayan, her şeye rağmen ayakta kalan katedralde!

Bugün hepimiz Ukrayna için yeni bir zafere inanıyoruz. Ve hepimiz, herhangi bir ordu veya düşman tarafından yok edilmeyeceğimize ikna olduk.

Karanlık zamanların üstesinden geliyoruz. Ve bu parlak günde, çoğumuz ve ben hafif giysiler içinde değiliz. Ama parlak bir fikir için savaşıyoruz. İşin iyi tarafı. Ve bizim tarafımızda, gerçek, insanlar, Tanrı ve daha yüksekte göksel parlaklık. İnsan ırkının hamisinin gücü: Bakire Oranta*. İşte, o benim üstümde. O hepimizden üstündür.

Hristiyan Kilisesi’nin sarsılmaz direği, ana kalenin sarsılmaz duvarı, devletin sarsılmaz noktası Kiev. Oranta olduğu sürece, Ayasofya var ve onunla birlikte Kiev; ve onlarla birlikte: tüm Ukrayna!

Oranta’nın ikonunun üzerinde Mezmurlar Kitabı’ndan sözler vardır: “Tanrı şehrin ortasındadır ve yerinden oynatılmayacak. Tanrı şafaktan önce ona yardım etsin. Bu büyük günde hepimiz şafağın yakında geleceğine inanıyoruz.”

Oranta Latince’de “dua eden” anlamına gelir. Son iki aydır hepimiz dua ediyoruz. Ve yaşamın ölüm üzerindeki büyük zaferini simgeleyen Mesih’in Dirilişinde, her birimiz Rab’be sorar ve cennete aynı sözleri söyler, büyük ve tek duanın sözlerini “Tanrı Büyük, Bir! Bizim için Ukrayna’yı Kurtar! “

Bizi koruyanları koru! Vatanı savunanları koru. Bizi esaretten koruyanların iradesini güçlendir. Ukrayna’yı kurtaranları koru. Bunlar askerimiz, Ulusal Muhafızlarımız, sınır muhafızlarımız, toprak savunmamız, istihbaratımız, tüm ışık dolu savaşçılarımız.

Türkiye’den gelen bir insani yardım paketi daha Lviv’de teslim edildi

Onlara yardım edenlere yardım et. Bunlar gönüllüler ve tümü vatanı için orada olan insanlar. Ukrayna’dan ve dünyanın her yerinden. Tüm gücünü harcayan herkese kuvvet ver. Arayan herkes her zaman bulsun. Yoldaki herkes her zaman üstesinden gelsin. Ve Ukrayna’yı kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapan herkes, her şeyin mümkün olduğuna dair inancını asla kaybetmesin.

Başkalarının hayatlarını kurtaranların hayatlarını kurtar. Bunların hepsi bizim doktorlarımız, itfaiyecilerimiz, kurtarıcılarımız, istihkamcılarımız. Hayatın zaferi, sadece bu bayramın sembolü olmasın. Her gün ölüm getiren savaşı, yaşam kazansın.

Annelerimize iyi bak. Savaştan oğlunu veya kızını bekleyenlere sabır ver. Cephede çocuğunu kaybedenlere sabır ver. Rusya’nın ölüm getirdiği barışçıl şehir ve köylerde çocuklarını kaybedenlere dayanılmaz acıların üstesinden gelmeleri için yardım et.

Ve daha nice yazları yaşamaları için tüm annelerimize ve tüm büyükannelerimize sağlık ver. Barışı ve zaferi bekleyen, adaleti bekleyenlere. Ve işgalcilerin onlardan çalmaya çalıştığı mutlu yaşlılık için. Ve torunları için atkı ve kazak dokumak yerine bugün kamuflaj kıyafetler dikenlere. Bu yüzden onlara, uzun ömür ve huzurlu bir yaşam ver.

Ebeveynlerimiz gibi. Dedelerimiz gibi. Bir zamanlar torunlarına savaşı anlatan ve bugün torunlarını savaşa gönderen. Bu ülkeyi atalarımız, dedelerimiz inşa etti. Bugün yıkıldığını görüyorlar. Toprağımızın nasıl kurtarılacağını ve yeniden inşa edileceğini görmelerine izin ver. Ve bize bunu yapacak gücü ver.

Tüm çocuklarımıza koru. Her çocuğumuza, savaş sırasındaki korkunç çocuklukl anılarından kurtulmalarını sağlayacak mutlu bir gençlik, gençlik, olgunluk ve yaşlılık ver. Çocuksu korkutucu oyunları bodrumda, bombalardan kaçarak, kurşunlardan koşarak kaçarken oynamak zorunda kalan çocuklara, evini kaybetmesi nedeniyle, savaştan kaçanlara.

Tüm Ukraynalıları koru! Biz kimseye saldırmadık, bizi koru. Biz asla diğer ulusları yok etmedik, bu yüzden kimsenin bizi yok etmesine izin verme! Başkalarının topraklarına el koymadık, kendi topraklarımıza da el konulmasını istemedik!.

Ukrayna’yı koru! Sağ ve sol yanaklarımız gibi vahşice dövüldüğümüz sağ ve sol kıyılarımızı. Kışın sonunda bahar bize hiç gelmedi. Soğuk evimize kadar geldi. Şafakta bize zifiri karanlık geldi.

İnanıyoruz ki, Tanrım, senin hükmünde hepsini unutmayacaksın. Senin bütün emirlerini unutanları unutma!

Buça, Irpin, Borodyanka, Gostomel’i unutmayın. Acımasız suçlardan kurtulanların hepsini. Onlara ve tüm topraklarımıza insan mutluluğu ver.

Çernigov, Nikolayev, Herson, Sumi, Harkov, Raisins, Kramatorsk ve Volnovakha, Popasna’yı unutmayacaksınız. Korkunç patlamaları duyan diğer tüm kasaba ve köyleri. Zaferin selamını onlar ve hepimiz işitelim.

Mariupol ve kahramanca savunucularını unutmayın. Duvarları yıkabilirsin ama ruhun dayandığı temeli yıkamazsın. Bu askerlerimizin ruhu. Tüm ülkenin ruhu.

Korkunç savaş sahneleri görüyoruz. Dünyanın mutlu bir resmini görelim.

Ciddi sınavlardan geçiyoruz. Bu yolda adil bir sona ulaşalım: mutlu bir yaşamın ve Ukrayna’nın refahının başlangıcı olsun!

Yüreğimiz şiddetli bir öfkeyle dolu. Ruhlarımız istilacılara ve onların yaptıklarına karşı şiddetli bir nefretle dolu. Öfkenin bizi içeriden yok etmesine izin verme. Bunu dışarıdan başarılarımıza dönüştür. Kötülüğün güçlerini yenmek için onu iyi bir güce dönüştü.

Bizi fitne ve ayrılıktan koru. Birliğimizi kaybetmemize izin verme.

İrademizi ve ruhumuzu güçlendir. Kendimizi kaybetmemize izin verme. Özgürlük susuzluğumuzu kaybetmemize izin verme. Bu nedenle, adil bir mücadele için şevkimizi kaybetmemize izin verme. Zafer umudumuzu ve özsaygımızı kaybetmemize izin verme ve bu nedenle kendi özgürlüğümüzü kaybetmeyelim.

Ukrayna’yı kaybetmeyin. O yüzden inancınızı kaybetme.

Sevgili Ukraynalılar!

Geçen yıl pandemi nedeniyle Paskalya’yı evde kutladık. Bu yıl her zamanki gibi değil, yine Mesih’in Dirilişini kutluyoruz. Başka bir virüs yüzünden. Savaş denilen veba virüsü yüzünden.

İspanya’dan Ukrayna’ya 200 ton mühimmat, Danimarka’dan silah alımı için para

Hem geçen yıl hem de mevcut tehdit tek bir şeyde birleşiyor: hiçbir şey Ukrayna’nın üstesinden gelemeyecek.

Bugünkü büyük bayram bize ışığın karanlığı yeneceğine, iyiliğin kötülüğü yeneceğine, yaşamın ölümü yeneceğine ve bu nedenle Ukrayna’nın kesinlikle kazanacağına dair büyük umut ve sarsılmaz bir inanç veriyor!

Ve Paskalya’da Tanrı’dan büyük hayalimizi gerçekleştirmesi için büyük lütuf diliyoruz: bu başka bir büyük gün, Ukrayna’ya büyük barışın geleceği gün. Ve onunla: sonsuz uyum ve refah.

Buna olan inanç ve güvenle, hepinizi Paskalya’da tebrik ediyorum.

Kendinizi koruyun. Sevdiklerinize iyi bakın. Ukrayna’ya iyi bakın!

İsa dirildi!

O gerçekten yükseldi.

  • Bakire Oranta, Bakire Meryem’in geniş kollarıyla dua eden tanınmış bir Ortodoks Hıristiyan tasviridir. Ukrayna’da Kiev’deki Ayasofya Katedrali’nde bulunmaktadır. 6 metre yüksekliğindeki mozaik, şapelin tonozunda yer almaktadır. 11. yüzyılda Bilge I. Yaroslav tarafından kurulduğundan beri katedralde bulunuyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com