Zelenskiy: Rusya, Ukraynalıların AB ülkelerine yeni bir göç dalgası oluşturmasını kışkırtıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: İşgal altındaki topraklarda Rus askeri seferberliği halka karşı işlenen bir suçtur

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Konseyi zirvesine katılanlarla video bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’daki enerji altyapısını bombalayarak Ukraynalıların Avrupa Birliği ülkelerine yeni bir göç dalgasını kışkırttığını söyledi.

Zelenskiy “Rusya, Ukraynalıların AB ülkelerine yeni bir göç dalgasını kışkırtıyor. Enerji tesislerimize yönelik Rus terörü, bu sonbahar ve kış Ukrayna için elektrik ve ısı ile mümkün olduğunca çok sorun yaratmayı ve daha fazla Ukraynalının Avrupa ülkelerine gitmesini amaçlıyor.” dedi.

Bir terör devleti olarak Rusya’nın, Avrupa ülkelerindeki sosyal koşulları zaten kötüleştirdiğini, ancak daha da kötüleştirmek istediğini belirten cumhurbaşkanı buna karşılık yapılacak ilk müdahalenin Ukrayna’ya daha fazla uçaksavar ve füzesavar savunması sağlamak olması gerektiğini kaydetti ve kararların uygulanmasının hızlandırılması çağrısında bulunarak “Rusya’nın enerji sistemimizi füzeler ve insansız hava araçlarıyla yok etmesini tamamen imkansız hale getirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Almanya’dan çok etkili bir IRIS-T sistemi aldık. Bunun için Sayın Şansölye’ye teşekkür ediyorum. Bu Alman sistemi herşeyi korumaz. Sadece Ukrayna hava sahasını. Avrupa istikrarını koruyor, hem ülkemizde hem de gelecekte ülkelerinizi vuracak Rus terörünü sınırlandırıyor. Ancak gerçekten güvenilir bir hava kalkanı oluşturmak için daha büyük bir hava savunma ve füze savunma sistemine ihtiyacımız var.” dedi.

İkinci olarak, terör devleti ile birliklerinden dolayı Rusya ve İran’a karşı yeni güçlü yaptırımlar gelmeli diyen Zelenskiy “Yalnızca bu ay 200’den fazla İran İHA’sını imha etmemize ve onlarcası çeşitli hedefleri vurmasına rağmen, İranlı yetkililer hala İHA’ları Rusya’ya teslim etmemiş gibi yalan söylüyorlar. Rusya bu terörün bedelini ödemeli. Bu da buna yansımalı. AB’nin dokuzuncu yaptırım paketi. İran, bu tür insansız hava araçlarını herhangi birine tedarik etme olasılığından ve hatta arzusundan mahrum bırakılmalıdır.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın ve dünyadaki herhangi bir ülkenin enerji sisteminin savaş alanına dönüşmesini engellemeye ve AB’de Rusya’ya karşı yaptırımların hafifletilmesinden yana olanlara dikkat etmeye çağırarak, topraklarından Ukrayna’nın saldırıya uğradığı ülke olan Belarus’a da yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Cumhurbaşkanı, “Ukrayna ve Beyaz Rusya sınırına güvenlik durumunu izleyebilecek uluslararası gözlemciler gönderme teklifimizin aciliyeti her gün artıyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com