Ukrayna’da, bağımsızlıktan bu yana ilk kez deflasyon görüldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yıllık bazda tüketici enflasyonu düşmeye devam etti Ukrayna’da bağımsızlıktan bu yana ilk kez, Aralık ayında fiyatlarda deflasyon kaydedildi.

Ekonomi Bakanı Timofey Milovanov geçen ay bazı malların değerinin düştüğünü söyledi. Gosstat‘ın geçen yıl Aralık ayında düşen fiyatlar ve yıllık enflasyonu NBU‘nun hedeflerinden daha düşük olarak % 4.1’e düşürdüğünü bildirdi.

Milovanov “Devlet İstatistik Servisi tarafından yayınlanan verilere göre, Ukrayna’nın Aralık ayında bağımsızlığından bu yana ilk kez, tüketici pazarında deflasyon gözlendi: fiyatlar % 0.2 düştü.” dedi.

Yıllık bazda, tüketici enflasyonu da düşmeye devam etti. Kasım ayında % 5.1’e kıyasla % 4.1 olup sonuç olarak +/- 1 % 5 hedef aralığının alt sınırına yakın oldu. Genel olarak, 2019 yılı sonunda tüketici enflasyonu Aralık ayı başındaki tahminlerden (% 4.5) ve Ekim ortası tahminlerinden (Kabine beklentisi % 6.7) daha düşük oldu.

Milovanov, Aralık ayındaki atipik fiyat indirimlerinin iki ana nedenden kaynaklandığını iddia ediyor:

  • Grivna önemli ölçüde değer kazandı (sadece Aralık ayında,dolar karşısında ortalama aylık döviz kuru % 3.1 güçlendi), bu da yurtiçi fiyatlar üzerinde deflasyonist bir etki yarattı. (Özellikle ithal ürünlerde fiyatlardaki düşüş)
  • Halkın kullandığı doğalgaz fiyatındaki % 11.2’lik indirim (yıl başından bu yana fiyatlar % 28.7 oranında düştü).

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com