Ukrayna’daki savaş ne zaman bitecek: görüşler ve tahminler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
The Times: Silahlı Kuvvetlerin başarılı karşı saldırısı, savaşın yılbaşına kadar biteceğine dair umutları artırdı

Ukrayna, yaklaşık 8 aydır Rusya Federasyonu’nun silahlı saldırganlığı devam ederken Ukrayna Silahlı Kuvvetlerin başarılı karşı saldırısı, savaşın ne zaman sona ereceği konusunda Batılı tahminlere iyimserlik kattı. Aynı zamanda Ukrayna, işgal altındaki tüm bölgelerinin kurtarılmasını hızlandırmak için müttefiklerinin desteğine duyulan ihtiyacı vurgulamaya devam ediyor.

Savaşın sona ermesi için olası şartlar ve koşullar hakkında görüşler:

Ukrayna’nın konumu

Ukraynalı yetkililer, savaşın Rusya’nın savaş alanında yenilmesiyle sona ermesi gerektiği konusunda hemfikir. Ordunun cephedeki başarıları bu anı her geçen gün daha da yaklaştırıyor, ancak ortaklardan gelen askeri desteğin hızı ve miktarının büyük etkisi var.

Zelenskiy’nin duruşu

Ukrayna için savaşın sonu, işgal altındaki tüm bölgelerin geri dönüşü ile olacak. Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy bunu defalarca vurguladı.

Barışa giden yolun Ukraynalıların gerçek zaferleri, özgür dünyanın Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımları ve Ukrayna’ya askeri yardımla oluşacağına inanan Zelenskiy “Yalnızca işgalcilerin Ukrayna topraklarından tamamen kovulması ve terör devletinin saldırgan yeteneklerinin ortadan kaldırılması barışı daha da yakınlaştıracaktır” diye vurguluyor.

Savaşın ne kadar süreceği ise Ukrayna’ya sağlanan silah yardımlarının hızı ve miktarına bağlı olacaktır. Cumhurbaşkanı, Ukrayna’ya askeri yardımı hızlandırmanın zaferi hızlandırmak anlamına geldiğini belirterek “Bu savaşın sadece silah temini ile ilgili sürelere bağlı olduğu gerçeğini yüzde 100 kabul edebilirim. Ve sadece bu” dedi.

Buna ek olarak, Ukrayna cumhurbaşkanı, Kremlin’in şu anki lideriyle savaşın sona ermesi konusunda herhangi bir müzakere olasılığını reddetti. Rusya Federasyonu’nun 4 Ukrayna bölgesinin ilhakına ilişkin eylemlerinden sonra, Zelenskiy, Ukrayna’nın Putin ile müzakere etmeyi resmen reddettiği Ulusal Güvenlik Konseyi kararını uyguladı.

Budanov’un tahmini

Silahlı Kuvvetlerin Ağustos ayından bu yana önemli başarıları, Aralık ayı sonuna kadar çatışmaların yoğunluğunda bir azalma ve 1991 sınırlarına kadar toprakların geri alınması. İstihbarat Ana Müdürlüğü’nden Kirilo Budanov birkaç ay önce cephedeki olayların gelişmesiyle ilgili böyle bir senaryoyu dile getirdi. Tahminlerin bir kısmı şimdiden gerçekleşti, Ukraynalı askerlerin karşı saldırısı tam olarak Ağustos ayının sonunda başladı.

Bu yılın sonuna kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin cephede önemli ilerlemeler kaydedeceğini ve bunların önemli zaferler olacağını belirten Budanov yaza kadar Ukrayna’nın, Kırım da dahil olmak üzere tüm topraklarını işgalden kurtaracağını düşünüyor.

Aynı zamanda Budanov, 1991’deki sınır geçişinin yalnızca “başlangıç” olabileceğini öne sürerek “Savaşın sona ermesinden sonra mevcut Rusya Federasyonu’ndaki değişikliklerle ilgili çok ciddi bir siyasi süreç başlayacak: belirli bölgeler Rusya’dan ayrılacak. Moskova bize tazminat ödeyecek, tek bekledikleri bu. Rusya Federasyonu’nun belirli bir ekonomik merkez bölgemize kayacak” diyerek de savaş sonrası geleceğini öngörmektedir.

Silahlı Kuvvetler Başkomutanından savaşın gidişatına dair bir bakış

Eylül ayında Valeriy Zalujniy, Korgeneral Mikhail Zabrodskiy ile ortak bir makalede cephedeki olayları özetledi. Savaşın gelecek yıl da devam edebileceğini belirten konutanlar “Belirtilen çatışmanın süresiyle ilgili ayrı bir konu var. Sonuçta, hiçbir şekilde ilan edilen Rus “blitzkrieg” çerçevesine veya 21. yüzyılda savaşın başlangıcındaki verlen çatışmaların aktif aşamalarının süresine uymuyor. Her halükarda, savaşın süresi şimdiden aylarla ölçülmeye başlandı. Ve bu sürenin artık 2022’nin takvim sınırlarını geçeceğine inanmak için her türlü neden var.” dediler.

Aynı zamanda, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı, Ukrayna’nın zaferi için tek başına Kırım’ın kurtarılmasının yeterli olmayacağına inanıyor .

Yarımadanın işgalinden sonra bile Rusya, filosunu Novorossiysk’e geri göndererek Karadeniz bölgesinde askeri varlığını sürdürebilir.

Bu durumda, Ukrayna’ya füze saldırısı tehlikesi devam edecek, bu yüzden savaşın gidişatını değiştirmek gerekiyor. Bunu yapmak için Silahlı Kuvvetler, Ruslara saldırganlıklarının başarısızlıklarını ve tüm sonuçlarını hissettirmeli ve Batı, Ukrayna’yı ağır silahlarla desteklemeye devam etmelidir.

Valeriy Zalujniy, “Ukrayna’nın ortak ülkeleriyle uygun planlama ve doğru çalışma ile her şey kökten değişebilir.”

Batıda ne diyorlar

Karşı saldırı sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin son başarıları hakkındaki bilgilere dayanarak, İngiliz hükümeti, Ukrayna birliklerinin ilerlemesiyle işgalcilerin Katolik Noelinden önce Donbass’tan Rusya Federasyonu topraklarına itileceğini varsayıyordu. Böyle bir tahmin The Times tarafından Ekim ayının başında verildi.

Avrupa’daki ABD güçlerinin eski komutanı Ben Hodges ise, Rus savunma hattının çökmesi nedeniyle Ukrayna’nın tam ölçekli bir işgalin başlamasıyla yıl sonuna kadar bölgeyi özgürleştirebileceğine inanıyor.

General, “Ukrayna kuvvetlerinin bu yılın sonuna kadar 23 Şubat pozisyonundaki Rus birliklerini geri püskürteceğini ve gelecek yılın ortasında Ukraynalıların Kırım’da olacağını umuyorum” dedi.

Herson’un kurtarılmasından sonra Ukraynalı askerlerin Kırım’a ilerleyeceğini ve uzun menzilli MLRS konuşlandırabileceklerini vurguladı. Silahlı Kuvvetler bunu yaparsa işgalciler yarımadada mahsur kalacaktır.

Bununla birlikte, ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink, Ukrayna’nın zaferinin hızlı olamayacağı görüşünü dile getirdi, ancak çatışmanın sona ermesinden sonra bile ABD’nin desteğinin devam edeceğine dair güvence verdi.

NATO ayrıca Ukrayna’nın uzun bir yolculuğa hazırlanması gerektiğine inanıyor. Silahlı Kuvvetlerin etkili bir karşı taarruzu, savaşın sonunun başladığı anlamına gelmez.

Aynı zamanda, İttifak Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kazandığı zaferin NATO için bir yenilgi olacağını söyledi. Ukraynalıların kendilerini savunmaya devam edebilmeleri ve topraklarını Rus işgalinden kurtarabilmeleri için müttefik ülkeler yardımlarını artırıyor.

Soğuk havaların başlaması savaşı yavaşlatacak mı?

Uzmanlara göre, kışın başlaması Silahlı Kuvvetlerin saldırı hızını biraz yavaşlatabilir, ancak bu, Ukrayna’nın bir avantajı olduğu için savaşın gidişatını etkilemeyecektir. Rusya artık yeni toprakları ele geçiremeyecek.

Philadelphia Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nden Rob Lee, “Ukrayna, mücadelenin gidişatını o kadar kökten değiştirdi ki, çözülmemiş tek soru, Rusya’nın hedefine ulaşıp ulaşamayacağı değil, Ukrayna’nın ne kadar toprak geri alacağıdır” dedi.

Avrupa’daki ABD kuvvetlerinin eski komutanı Ben Hodges, kışın savaş koşullarının daha da zorlaşacağını belirtiyor. Ancak işgalcilerin kendilerini savunması, Ukrayna birliklerinin saldırmasından daha zor olacak. Hodges, Rusların donanımsız, hazırlıksız ve eğitimsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Franz-Stefan Gadi, düşük sıcaklığın cephedeki saldırgan eylemlerin kabiliyetini sınırlayacağını belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Ayrıca ona göre, her iki taraf da askeri yeteneklerini tüketmediği ve daha avantajlı taktik ve stratejik pozisyonlar oluşturmaya çalıştığı için 2023’te çatışmalar devam edecek.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com