Zelenskiy, Rusya ile müzakereye hazır olmak için gerekli şartları saydı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Ukrayna tahılı yüklü 102 gemiden 70'i Asya ve Afrika'ya gitti

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’e göre, Rusya 1991’in uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki toprakları geri verdiğinde, Ukrayna hangi formatta ve kiminle konuşmaya hazır olduğunu söyleyecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Kanada kanalları CTV ve CBC ile yaptığı röportajda Rusya’nın işgal altındaki topraklarda “referandumlar” düzenlemesinin ardından Ukrayna’nın mevcut Rus lideri ile müzakerelerin nihai olarak sona erdiğini açıkladığını hatırlatarak “Referandumlar bu hikayede tam bir durak. Müzakere etmek isterlerse topraklarımızı bize geri verebilirler. Topraklarımızdan çekilmeleri ve 1991’in uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bize topraklarımızı bırakmaları gerekiyor. Sonra ne yapacağız diyeceğiz, müzakerelerin formatı ve kimlerle konuşmaya hazırız bunu belirleyebiliriz. Bu adil. Müzakereler için, devletlerimizin konuştuğu ana geri dönmemiz gerekiyor. Ve bu savaştan öncesi, 2014’e kadar” dedi.

Erdoğan, Zelenskiy ve Putin ile telefon görüşmeleri yapmayı planlıyor

Zelenskiy’e göre, ancak bu noktadan sonra mesele diplomatik yoldan çözülmeye çalışılabilir.

Rusya ile müzakereler

Ukrayna, Vladimir Putin iktidardayken diplomatik görüşme yapmayı reddetti. Bu karar, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bir toplantısında kabul edildi ve 4 Ekim’de Zelenskiy tarafından yürürlüğe konuldu.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak‘a göre, Ukrayna’nın 10 Ekim’de yaşadığı füze terörü, Ukrayna’yı müzakerelere yöneltme girişimidir.

Daha sonra Zelenskiy , sekiz gün içinde Rusya’nın ülkedeki elektrik santrallerinin %30’unu yok ettiğini söyledi. Böyle bir savaş suçundan sonra Putin rejimiyle müzakere olasılığına “yer kalmadı” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com