Erdoğan, Zelenskiy ve Putin ile telefon görüşmeleri yapmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan: Buça ve İrpin'deki olaylar Ukrayna'daki savaşı bitirme çabalarına gölge düşürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’da barışı görüşmek üzere Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmeleri yapmayı planlıyor.

Anadolu Ajansı’na göre Erdoğan, Putin ile yaptığı son görüşmenin ardından “Rus liderin Ukrayna ile diyalog konusundaki tutumunun yumuşadığı izlenimini edindiğini” söyledi.

Önümüzdeki günlerde, (Putin ve Zelenskiy) telefon görüşmelerinin sonuçlarının ardından, ne kadar ileri gidebileceğimizi anlayacağız. Bir gün önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüm. Konuşmasında engellerin olmadığını ve bu meseleyi çözmeye hazır olduğunu hissettim. Barış için umudumuzu kaybetmiyoruz” diyen Erdoğan, Azerbaycan ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Önümüzdeki aylarda Belarus topraklarından Ukrayna’nın kuzeyine bir Rus saldırısı riski düşük.

Erdoğan ayrıca Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından dünya pazarlarına tarımsal ürün tedarikini sağlayan “tahıl koridoru” anlaşmasının uzatılması konusunu da gündeme getirdi.

Türk lider, 20 Ekim itibariyle 8 milyon ton tarım ürünü taşıyan 363 kuru yük gemisinin Ukrayna limanlarından ayrıldığını kaydetti.

Ona göre, bu ürünlerin yaklaşık %62’si Avrupa pazarlarına, %19.5’i Asya’ya, %13’ü Afrika’ya ve %5.3’ü Orta Doğu’ya teslim edildi.

“En az gelişmiş ülkeler, toplam hacmin %5.7’sine tekabül eden sadece 454 626 ton ekilebilir ürün almıştır. Koridor boyunca ana ihracat kalemleri mısır, buğday, ayçiçeği yağı, kolza tohumu ve ayçiçeği küspesi olmuştur. Bu tür tarımsal ürünlerin toplam hacim içindeki payı yaklaşık %96’dır” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com