Avrupa Komisyonu: Ukrayna önümüzdeki yıl AB’den 18 milyar Avro destek alabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB zirvesinde üye ülkelerin maliye bakanlarına, 2023 yılında Ukrayna’ya en az 18 milyar avro tahsis edilmesini sağlayacak bir mekanizma geliştirmeleri talimatı verildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula vo der Leyen açıklamasında, Ukrayna’ya, temel ihtiyaçlarında kullanması adına yeterli kaynağa sahip olmak için ayda yaklaşık 3-4 milyar avro tutarında finansman sağlamayı talep ediyor. Bu para, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve finans kuruluşları tarafından sağlanmalıdır.

Zelenskiy: Rusya, Ukraynalıların AB ülkelerine yeni bir göç dalgası oluşturmasını kışkırtıyor

Leyen, “Ukrayna için Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek aylık 1.5 milyar avro söz konusuydu. Bu da önümüzdeki yıl Ukrayna’ya verilecek toplam 18 milyar avro’luk bir meblağa tekabül ediyor,” dedi.

Ayrıca Leyen AB maliye bakanlarına uygun bir mekanizma geliştirmeleri talimatı verildiğini de açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı sözlerine şunları da ekledi: “Ancak Ukrayna’ya bu güvenilir gelir akışının öneminin farkında olduğumuza dair bir sinyal göndermek de önemlidir.”

Kısa bir süre önce Ukrayna, Avrupa Birliği’nden 2 milyar avro tutarında makro-finansal yardım aldı. Bu, 5 milyar avroluk paketin ilk kısmı olup, ilkbaharda açıklanan toplam 9 milyar avroluk paketin bir parçasıdır.

Buna ek olarak Brüksel, 500 milyon avroluk geri ödemesiz bir yardım daha tahsis etti ve Ukrayna ordusu için bir eğitim misyonu başlatmayı kabul etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com