Hangi ülkeler Ukraynalı mültecilere ne kadar para harcıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: twitter.com/straz_graniczna

Savaşın başlamasıyla birlikte AB ülkeleri sadece Ukraynalıların kendi topraklarına girmesine izin vermekle kalmadı, mültecilere barınma, yiyecek, giyecek ve para da sağladı. Peki bu ülkeler Ukraynalı mülteciler için ne kadar harcıyor?

Polonya’dan Notes Avrupa’daki tüm masrafların yarısından fazlasını iki ülkenin üstlendiğini söylüyor: Polonya ve Almanya.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) uluslararası göç tahmininde, savaş sebebiyle Ukraynalılara barınak sağlayan AB ülkelerinin 2022 yılı sonuna kadar ne gibi maliyetlere katlanacağı tahmin ediliyordu.

Raporda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırganlığının Avrupa’da II. Dünya Savaşından beri görülmeyecek şekilde, üç haftadan kısa bir sürede mülteci sayısı 3 milyona ulaştı ve şimdiye kadar AB ve diğer OECD ülkelerinde yaklaşık 5 milyon kişi olarak kaydedildi.

Ukrayna’dan kaçanların yaklaşık üçte ikisi Polonya’ya geldi. Bazıları daha sonra başka ülkelere taşınırken ve bir kısmı daha sonra evine dönerken, OECD, Polonya’da 1.38 milyon kişinin geçici koruma için kayıtlı olduğunu belirtiyor.

Savaşın başlangıcından bu yana, 260,000 Ukraynalı çocuk Rusya’nın uzak bölgelerine götürüldü

Polonya, hükümetin özel ev sahiplerine finansal destek de sağlamasıyla, insanların eşi görülmemiş bir dayanışma gösterisiyle evlerini açtığı ülkelerden biri olarak seçildi.

Bu yıl Polonya, 8.36 milyar avroyu bulabilecek mülteci krizinin en büyük mali sonuçlarını yaşayacak. Bu paranın çoğu, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra konaklama ve sosyal yardımlar (6.21 milyar €) dahil olmak üzere yaşam giderleri için ayrılmıştır.

Almanya harcama açısından ikinci sırada yer alıyor. Ukraynalı mülteciler için harcama payı, yıl sonuna kadar yaklaşık 6.8 milyar avroya ulaşacak. İlk 5’teki diğer ülkeler aşağıdaki sıraya göre sıralanmıştır:

  • Çek Cumhuriyeti – yaklaşık 1.96 milyar avro;
  • İspanya – 1 milyar avrodan fazla;
  • Romanya – 1 milyar avrodan fazla.

Polonya ve Almanya’nın 38 OECD üyesinin karşı karşıya kaldığı toplam 26.8 milyar avronun yarısından fazlasını karşılaması bekleniyor.

Raporda ayrıca Polonya’nın geçici korumayı aşamalı olarak kaldırmak için ilk adımları atan AB ülkelerinden biri olduğu ve Ukraynalı mültecilere üç yıllık oturma izni alma fırsatı sunduğu belirtiliyor.

Şu anda Polonya’da %45’i kadın, %46’sı çocuk olmak üzere yaklaşık 1 milyon Ukraynalı mülteci var.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com