Savaşın başlangıcından bu yana, 260,000 Ukraynalı çocuk Rusya’nın uzak bölgelerine götürüldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaşın başlangıcından bu yana, 260,000 Ukraynalı çocuk Rusya'nın uzak bölgelerine götürüldü

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Ukraynalı çocuklar başta Uzak Doğu olmak üzere Rusya’nın uzak bölgelerine yerleştiriliyor. Rus birliklerinin Ukrayna’dan işgalinin başlangıcından bu yana, 260 bin Ukraynalı çocuk Rusya’nın uzak bölgelerine götürüldü.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Amerikan Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Vedant Patel Rusya’da Ukraynalılar için sızma kampları düzenlenmesinin ABD’yi hala endişelendirdiğini kaydetti. Patel, Temmuz ayında Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Rus yetkililerin Ukraynalı çocukları kasıtlı olarak nasıl ebeveynlerinden ayırdığına ve çocukları Rusya’da evlatlık verilmeden önce yetimhanelerden kaçırdığına dair sayısız durum hakkında konuştuğunu hatırlattı.

Patel, işgal altındaki Ukrayna topraklarında neler olduğu hakkında konuşurken “Rusya Federasyonu Hükümeti de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar, Rus yetkililerin 260,000 çocuğu Ukrayna’dan Rusya’ya, genellikle ülkenin uzak bölgelerine kaçırdığını belirtiyor.” dedi.

Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun “FATF kara listesine” dahil edilmesini istedi

Ukrayna makamları ve bazı Batılı ülkeler, Rusya’ya veya Rusya’nın işgal ettiği bölgelere zorla nakledilen çocuklarla ilgili endişelerini defalarca dile getirdiler.

BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı Ilse Brands Keris, “Rus makamlarının, ebeveyn bakımı olmadan bırakılan çocuklara Rus vatandaşlığı verilmesi için basitleştirilmiş bir prosedür uygulaması ve bu çocukların Rus aileler tarafından evlat edinilebilmesinden endişe duyuyoruz.” dedi.

Rusya Ukraynalı çocukları nasıl elinden alıyor?

1 Eylül’de Verkhovna Rada İnsani Yardım ve Bilgi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Pavlo Suşko, tam ölçekli savaşın başlangıcından bu yana en az 557,000 Ukraynalı çocuğun yasadışı bir şekilde Rusya’ya götürüldüğünü belirtti.

11 Eylül’de, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, işgalciler tarafından Rusya’dan Ukrayna’ya götürülen 31 çocuğun iade edildiğini duyurdu.

Bazı verilere göre, tam ölçekli işgalin başlangıcından bu yana Rusya, 1.18 milyondan fazla Ukraynalıyı topraklarına sınır dışı etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

9 Ekim’de, Herson Bölge Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı Yuriy Sobolevskiy, işgalcilerin Herson Bölgesi’nden götürüldüğü iddia edilen çocukları rehabilitasyon için geri gönderemeyeceklerini kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com