Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun “FATF kara listesine” dahil edilmesini istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) kara listesine dahil edilmesiyle, bankacılık sistemini ve uluslararası ticaretini ciddi şekilde etkileyecek. Şu anda sadece Kuzey Kore ve İran bu listede.

Ukrayna Merkez Bankası, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu’na Rusya’yı üyelikten çıkarma ve “kara listeye” dahil etme çağrısında bulundu.

Bu talep 18-21 Ekim tarihlerinde yapılacak bir sonraki FATF genel kurul toplantısında ele alınabilir.

Buna ek olarak, Merkez Bankası, Rusya Federasyonu’nun FATF bölgesel organlarındaki üyeliğine son verilmesini ve gözlemci statüsünden yoksun bırakılmasını talep ediyor.

NBU Başkanı Andrey Pişniy konuşmasında, bu adımların Rusya’nın uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal etmesine bir tepki olması gerektiği ve bunun sonucunda dünya finansının güvenliğine ve bütünlüğüne yönelik önemli tehditler oluşturmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Akhmetov, Ukrayna ordusuna 700 araç, binlerce IHA ve yarım milyon litreden fazla yakıt teslim etti

Pişniy “Rusya’nın eylemleri, terörizmin finansmanı yasağının ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi rejiminin doğrudan ihlal edildiğini gösteriyor… Rusya, tüm dünyayı rehin almak için nükleer şantaj kullanarak Ukraynalılara yönelik soykırımı sürdürüyor ve Afrika ve Asya ülkelerinde bir kıtlık tehdidi oluşturuyor.” dedi.

Rusya Federasyonu, FATF kara listesinde yer alan bölgeler ve terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Şu anda sadece iki devletin “FATF kara listesinde” olduğunu belirtmekte fayda var: Kuzey Kore ve İran.

Bir ülkenin bu listedeki varlığı, bankacılık sistemini ve uluslararası ticaretini doğrudan etkilemektedir. Özellikle böyle bir ülkedeki banka hesaplarına gönderilen ödemeler bloke edilebilmektedir.

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur. FATF’nin kurulmasıyla bir anlamda karaparanın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturulmuştur.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

FATF’nin 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunmaktadır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com