CNN: Ukrayna’daki savaşın önümüzdeki birkaç haftası kritik olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Міноборони України

Ukrayna’da aylardır süren yavaş ve sancılı savaş, kışın yaklaşmasıyla yeniden patlak verdi. Çatışma, öngörülemeyen yeni bir aşamaya doğru ilerliyor. Uzmanlara göre, Ruslar kış başlamadan cephelerinde bir çöküşten kaçınmaya çalışacaklar.

CNN uzmanların bir analizini yayınladı. Chatham House’un Rusya ve Avrasya programında kıdemli araştırmacı olan Keir Giles,Bu, halihazırda izlediğimiz üçüncü, dördüncü, belki de beşinci savaş” dedi.

Rus füzelerinin saldırısını, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerin istikrarlı başarıları ve Kırım Köprüsü’ndeki patlama izlediğini vurgulayan uzmanlar, bunun Rusların ruhunu etkilediğini ve Ukrayna’ya önemli bir stratejik destek sağladığını belirtti.

Kara savaşını yavaşlatması muhtemel olan kış ayları yaklaşırken, savaşın önümüzdeki birkaç haftasının çok önemli olacağını söyleyen ve Rusların, kış başlamadan önce cephelerinde gerçekleşecek bir çöküşten kaçınmaya çalışacaklarını vurgulayan Giles, “Ukrayna için bir zafer olarak adlandırılabilecek herhangi bir şey için uzak bir ihtimal gibi görünen her şey, şimdi çok daha makul hale geldi.” dedi.

Uzmanlar, son olayların arka planına karşı “Rusya’nın tepkisinin muhtemelen daha da yoğunlaşacağını” öne sürüyorlar.

13 Ekim Perşembe günü Rusya, Ukrayna bölgede büyük ilerleme kaydettiği için işgal altındaki Herson sakinlerini tahliye etmeye başladıklarını duyurdu.

Analistler, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin başarılı taarruzunun savaşın gidişatını değiştirdiği ve geçen yaz Batı’da ve Rusya’da ileri sürülen, Ukrayna’nın bölgeyi sıkı bir şekilde savunabilmesine rağmen, onu ele geçirme yeteneğine sahip olmadığı varsayımını çürüttüğü sonucuna vardılar.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün kıdemli bir üyesi ve “Rusya’nın Ukrayna ile Savaşına Giden Yol” kitabının yazarı Samir Puri CNN’e “Ruslar düdük çalıyor (kış gelmeden cephelerinde bir çöküşü önlemek için)” dedi.

Ukrayna’da savaş: tahminler

Şu anda, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin karşı taarruzu sürüyor.

29 Ağustos’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri güneyde taarruza geçti . Ukrayna ordusu, Herson bölgesindeki Rus savunmasının ilk hattını kırdı.

Ukrayna’nın doğusunda, Liman’ın kurtarılmasından sonra, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Lugansk bölgesindeki Kreminnaya’ya yaklaştığı biliniyordu.

Daha önce, İngiliz Savunma Bakanlığı, Rus işgal kuvvetlerinin Ukrayna’daki savaşta en azından bir miktar başarı göstermesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle, işgalciler ısrarla Bakhmut’u “Wagner” PVK ve mahkumların güçleriyle almaya çalışıyorlar.

Pentagon, Ukrayna için yeni savunma yardım paketinin içeriğini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Aleksey Arestoviç‘in dediği gibi, Rus propagandacılarının Bakhmut yönündeki bazı yerleşim yerlerinin iddia edilen kontrolüne ilişkin raporları gerçekle örtüşmemektedir. Karşı saldırıda başarılı olan Ukrayna ordusuydu.

İngiliz hükümetinden üst düzey bir kaynağa atıfta bulunan The Times, Silahlı Kuvvetlerin Rus cephelerini kırmadaki başarısının, Batılı hükümetler ve askeri uzmanlar arasında savaşın yılbaşında önce bitebileceğine dair umut uyandırdığını bildirdi. Kiev’in ilerlemesi devam ederse, Putin’in güçleri 2022’nin sonuna kadar Donbass’tan Rusya’ya geri itilecek.

Askeri uzman Seregy Grabskiy, bu tür tahminlere katılmadığını ve Ukrayna’daki savaşın aktif aşamasının 25 Aralık’ta kutlanan Katolik Noelinden önce kesinlikle bitmeyeceğini söylüyor. Aynı zamanda, Noel’den önce bir süre düşmanlıkların yoğunluğunun azalabileceğini, ancak şiddetli çatışmaların devam edeceğini de göz ardı etmiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com