Fransız Senatosu da 1932-1933 Holodomor’unu Ukrayna halkının soykırımı olarak kabul etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fransız Senatosu da 1932-1933 Holodomor'unu Ukrayna halkının soykırımı olarak kabul etti.

Fransız parlamentosunun üst kanadı olan Senato, 1932-1933 Holodomor’unu Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından bu kararı tarihi adaleti yeniden tesis etmek için önemli bir adım olarak nitelendirerek “Fransız Senatosu’nun 1932-1933 Holodomor’unun Ukrayna halkının soykırımı olarak tanınmasına ilişkin tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Başkan, kararı başlatan ve destekleyen senatörlere teşekkür etti.

Mart ayında Fransız Parlamentosu’nun alt meclisi olan Ulusal Meclis’in de bu karar için oy kullandığı belirtilmelidir .

Avrupa, Holodomor’u Ukraynalılara yönelik bir soykırım olarak tanıdı

Çeşitli verilere göre, 4 ila 10 milyon Ukraynalı, 1932-1933’te Stalinist rejimin Holodomor’unun kurbanı oldu. Ukrayna, tüm ülkeleri bu Holodomor’u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanımaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu ve birkaç düzine devlet, suçu soykırım olarak tanıma çağrısına yanıt verdi. Geçen yıl, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya tam kapsamlı işgalinin arka planına karşı, Romanya, İrlanda , Almanya , Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve diğerleri böyle bir karar aldı.

Ayrıca, Holodomor’un soykırım niteliğindeki doğası, Roma Katolik Kilisesi ve Fener Rum Ortodoks Kilisesi tarafından da kabul edildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com