Ukrayna cumhurbaşkanının görevden alınabilmesi yasası kabul edilidi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhona Rada’ya cumhurbaşkanı tarafından getirilen 1012 sayılı cumhurbaşkanın görevden alınabilmesine ilişkin yasa tasarısı, 408 milletvekilinden 245’inin oyuyla kabul edildi.

Yasa tasarısı parlamentodaki Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Ruslan Stefançuk tarafından verildi. Stefançuk açıklamasında tasarı ile alakalı olarak Zelenskiy’nin yasa önünde herkesin eşit olması gerektiğini hedeflediğini söyledi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Parlamentosu milletvekili dokunulmazlığını kaldırdı

Kabul edilen yasaya göre, Verkhona Rada, Anayasa Mahkemesi ve oluşturulacak geçici soruşturma komisyonu tarafından alınacak kararlar doğrultusunda cumhurbaşkanını, vatana ihanet veya herhangi bir suç işlemesi nedeniyle görevden alabilecek. Yürütmeyi başlatma konusunun gündeme dahil edilmesi halinde, parlamentonun ihanet veya diğer suçların durum ve koşullarını cumhurbaşkanının soruşturabilmesi için özel bir geçici soruşturma komisyonu oluşturması gerekir.

Cumhurbaşkanının görevden alınabilmesi için milletvekillerinin dörtte üçünün kabul oyu vermesi gerekmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com