Zelenskiy, Kırım Tatar halkının kurbanları için bir anıt oluşturulmasını önerdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy, Kırım Tatar halkının kurbanları için bir anıt oluşturulmasını önerdi

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım Tatar Halkının Hakları İçin Mücadele Günü ve Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma etkinliklerinde yaptığı konuşmada Kırım Tatar soykırımının kurbanları için merkezi bir anıt oluşturmayı önerdi.

Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada “Tarih, sadece olaylar değil, aynı zamanda tarihin trajik anlarına dokunan insanların kalplerinin bir an için donduğu yerlerdir. Kırım Tatar halkı, tehcir mağdurları, Kırım Tatar halkına karşı işlenen suçları ve hayatta kalan halkın gücünü hatırlatacak böylesine tam teşekküllü bir merkezi anıtı hak ediyor. Bence bu çok önemli. Sayın katılımcılar, öncelikle Mustafa Ağa, böyle bir fikir üzerinde birlikte çalışmamızı ve en iyi seçeneği tercih etmeyi öneriyorum” dedi.

79 yıl önce soykırım suçunun işlendiği Kırım Tatar halkının tehcirinde hayatını kaybedenlerin anısını artık tüm Ukrayna ailesinin saygıyla andığını hatırlatarak, “Yüzbinlerce insan gurbete sürüldü. Tüm insanlar memleketlerinden mahrum bırakıldı ve Kırım’da ondan bahseden her şeyi silmeye çalıştılar.” dedi.

Zelenskiy, artık Ukrayna’daki herkesin, insanları aynı şekilde yok etmek için sembollerini değiştiren ancak özünü değiştirmeden yıllar sonra geri dönen kötülüğü tanıdığının altını da çizerek “Ama bu sefer onu yok edeceğiz. Bunu yapmak zorundayız. Rusya ne yaparsa yapsın saldırganlığı yenilecektir. Ne Kırım’ı ne de devletimizin başka bir bölümünü çalamayacak. Burası sizinle bizim evimiz” diye vurguladı.

18 Mayıs’ta Ukrayna’da Kırım Tatar Halkının Hakları İçin Mücadele Günü kutlanıyor ve Kırım Tatarlarının sürgünü kurbanları anılmaktadır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com